Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρηση κοιτασμα αφροδιτη

Εξελίξεις αναμένονται για τη διαφορά μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στο κοίτασμα Αφροδίτη, που εκκρεμεί εδώ και καιρό. 
 

Την Δευτέρα φθάνει στην Κύπρο η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ατζέντα της, το τμήμα Ισάϊ στην άκρη του Αφροδίτη, με ισραηλινή εφημερίδα να υποστηρίζει πως η Καρίν Ελχαράρ, θα αντιπροτείνει στην κυπριακή πλευρά, νέο πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς, έναντι χρηματικής αποζημίωσης. 

Πέραν της επιβεβαίωσης της επίσκεψης στην Κύπρο και των συζητήσεων που θα έχει η ισραηλινή υπουργός με την ομόλογο της Νατάσα Πηλείδου.

«Στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης μας συζήτησης για το Ισάι», ανέφερε η κ. Πηλείδου. 

Τόσο η κυπριακή όσο και η Ισραηλινή κυβέρνηση, απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα και όλα δείχνουν ότι εξελίξεις αναμένονται, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των δύο Υπουργών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσίευμα της Calcalist, οικονομικής εφημερίδας στο Ισραήλ, με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου, που ανέφερε την ακριβή ημερομηνία επίσκεψης στην Κύπρο της Υπουργού Ενέργειας και επιβεβαιώθηκε σήμερα, σημείωνε επίσης, ότι το νέο πλαίσιο για την επίλυση της διαφοράς, θα είναι πρόταση προς την κυπριακή πλευρά να αναλάβει εκείνη το 10 τοις εκατό του κοιτάσματος, που η ισραηλινή πλευρά θεωρεί ότι της ανήκει, έναντι χρηματικής αποζημίωσης. 

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ασφαλείς πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας εξετάζει αυτήν την πρόταση δεδομένου ότι το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχει επιλυθεί από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και ότι οι πιθανότητες να επιλυθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο θεωρούνται λιγοστές. Αντιθέτως, εάν τελικά το Ισραήλ λάβει χρηματική αποζημίωση για το τμήμα του κοιτάσματος που προτίθεται να παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, το όφελος θεωρείται σημαντικό τόσο για το δημόσιο ταμείο αλλά και για τους ισραηλινούς φορολογούμενους, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.