Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, καθώς επίσης και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού από τη μια, και της αντιπολίτευσης από την άλλη, μετά την θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», έντονες διαφωνίες ορισμένες φορές σε υψηλούς τόνους, εξέφρασαν η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, με επίκεντρο το θέμα των συμβάσεων εργασίας. Κάνοντας λόγο για απόφαση που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις.

Σωτηρούλλα Χαραλάμπους – Γενική Γραμματέας ΠΕΟ

Άρα αυτό που υπογράφουν οι Σύνδεσμοί μας δεσμεύει όλους;

 

Μάριος Τσιακκής -Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ

Όχι. Δεσμεύει τα μέλη των Συνδέσμων

 

Με τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους να απαντά ότι εδώ είναι η ουσία των πραγμάτων και τον κ. Τσιακκή να επανέρχεται:

Ναι αλλά, αν κάποιος σύνδεσμος έχει 100 μέλη και στον κλάδο υπάρχουν 200 μέλη, δεμσμεύει ο Σύνδεσμος τα 100 μέλη του. δεν μπορεί να δεσμεύει αυτούς που δεν είναι μέλη του

 

Τις αντιδράσεις και διαφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών τόσο για το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά και για τις επί μέρους πτυχές, ότι δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος ζωής, κλήθηκε να σχολιάσει ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος.

«Δεν καθορίζει ο Εθνικός Κατώτατος, τον μισθό που θα πρέπει να παίρνει ένας εργοδοτούμενος. Απλά λέει, δεν μπορεί να πάρεις πιο κάτω από αυτόν. Αυτή είναι η σημασία του», είπε.

Κάποιες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν λόγω της εισαγωγής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, αλλά τονίζει πως ήταν αναπόφευκτη η θέσπιση του.

Τάκης Κληρίδης – Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας

Ένα κοινωνικό φαινόμενο, μια κοινωνική αλλαγή η οποία ήταν αναγκαία. Δεν είναι ξαφνικά που αποφασίστηκε χτες

 

Την ίδια στιγμή, ξέσπασε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης, Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, πως με την απόφαση της αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και δέχεται τα πυρά του εκπροσώπου και του ΔΗΣΥ.

Βάκης Χαραλάμπους – Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση με την απόφαση της αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις, αντί να τις θωρακίζει. Θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία και αφήνει απροστάτευτους μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων

 

Μάριος Πελεκάνος – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Το ΑΚΕΛ, κατά την προσφιλή του πρακτική, μηδενίζει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα 62 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Παραγνωρίζει σκόπιμα ότι από τον ΕΚΜ επωφελούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς τους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 30 του μισθού που λαμβάνουν σήμερα.

 

«Είναι απορίας άξιο το ότι η ΠΕΟ αντιδρά σήμερα για τα 940 ευρώ, τη στιγμή που υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις για 750 ευρώ για περισσότερες των 40 ωρών εργασίας. Ο κατώτατος μισθός είναι άλλη μια κατάκτηση για το κοινωνικό κράτος στον τόπο», σημείωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για ένα καλό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή, καταλήγει η ανακοίνωση.