Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Μετά από 14 μήνες διαβουλεύσεων, διαφωνιών και συγκρούσεων, κλείδωσε χθες ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός στα 940 ευρώ. 


«Είναι μια μέρα ιστορική για το Υπουργείο Εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, για το κράτος πρόνοιας και το κοινωνικό κράτος που οραματίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», επισήμανε χθες Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος.  

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του 2023, με μια μεταβατική περίοδο. 
Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης ο μισθός καθορίστηκε στα 885 ευρώ. 

«Από τη θέσπιση του ΕΚΜ επωφελούνται 40 χιλιάδες χαμηλόμισθοι με ένα πολύ σημαντικό ποσό. Η αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι της τάξης του 30% ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται θετικά σε μικρότερο βαθμό ένα άλλο μέρος των εργαζόμενων συμπολιτών μας που ανέρχονται σε πέραν των 60 χιλιάδων», σημείωσε ο κ. Κούσιος.  

Σύμφωνα με το διάταγμα, εξαιρούνται: 
 

 

  • Εργαζόμενοι στην γεωργοκτηνοτροφία 
  • Εργαζόμενοι στη ναυτιλία 
  • Οικιακές βοηθοί 
  • Όσοι τυγχάνουν ευνοικότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση, εθιμοπρακτική ή άλλο διάταγμα 
  • Άτομα που λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος. 


Χωρίς συμφωνία, αλλά με συγκλίσεις 

Της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού προηγήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας κατά την οποία ο Κυριάκος Κούσιος παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς το τελικό κείμενο του προτεινόμενου διατάγματος, αφού δεν έγινε εφικτή η κατάληξη σε συμφωνία, παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων που έλαβαν χώρα. 

«Πιστεύω ότι έχουν επιτευχθεί αρκετές συγκλίσεις από το σημείο που ξεκινήσαμε μέχρι το σημείο που καταλήξαμε.», ανέφερε ο κ. Κούσιος.  
Σημεία τριβής μέχρι τέλους παρέμειναν το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το θέμα του ωραρίου αλλά και οι εξαιρέσεις. 
Δύο οι συγκλίσεις, ο χρόνος εφαρμογής της μεταρρύθμισης αλλά και η θέσπιση μηχανισμού αναπροσαρμογής. 
Η πρώτη αξιολόγηση και ενδεχομένως αναπροσαρμογή θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2024, ενώ ακολούθως αυτή θα γίνεται ανά δύο έτη. 

Φωνές αντίδρασης 

Όπως αναμενόταν, των ανακοινώσεων για τις πρόνοιες του διατάγματος, ακολούθησε τσουνάμι αντιδράσεων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους για το ύψος του κατώτατου μισθού αλλά και για τον μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης. 

«Παραμένει η έντονη διαφωνία μας γιατί δεν έχει αποδοθεί η ωριαία βάση του ΕΚΜ έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν δυνατότητες από κάποιους εργοδότες να εκμεταλλευτούν αυτή την αδυναμία.», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.  

«Η απόφαση δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας, ούτε είναι αποτέλεσμα συγκλίσεων σε βασικά ζητήματα. Περισσότερο νομιμοποιούνται οι κακές εργασιακές πρακτικές.. Για μας ξεκινά μια προσπάθεια ανατροπής των αρνητικών δεδομένων.», επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. 

«Το γενικότερο πλαίσιο και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως για παράδειγμα το αρρύθμιστο ωράριο, θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απορρύθμιση την αγορά εργασίας.», σημείωσε η ΔΕΟΚ. 

Τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην οικονομία αναμένουν να μετρήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις. 

«Θα περιμένουμε να δούμε πώς κατά τη διάρκεια του 2023 που θα εφαρμοστεί ο μισθός αυτός με τις νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

«Επικρατεί ένα μούδιασμα. Γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση, μπαίνουμε σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον. Τα ζητήματα είναι τι επίπτωση θα έχει πάνω στην βιωσιμότητα κάποιων επιχειρήσεων, με ποιο τρόπο θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου. 

Την θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού σχολίασαν και τα κόμματα. Για ιστορική στιγμή για την Κύπρο έκανε λόγο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, χαιρετίζει το ΔΗΚΟ και υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών για αύξηση του ύψους του μισθού, ενώ το ΕΛΑΜ εκφράζει δυσαρέσκεια για το ποσό στο οποίο αυτός κλείδωσε.