Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος ευρω χρηματα

Απαντήσεις σε όσα δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Βάκης Χαραλάμπους για τον κατώτατο μισθό δίνει η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ μηδενίζει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα 62 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια μεταρρύθμιση που στόχο έχει την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού στους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όταν η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ υπογράφει συλλογικές συμβάσεις για μισθούς των 720 έως 800 ευρώ.

 

Ακολούθως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει ότι:

«Κατά την ίδια προσφιλή πολιτική του το ΑΚΕΛ θέλει να ξεχνά τα λαϊκά παντοπωλεία που δημιούργησε κατά την πενταετία που διακυβέρνησε τον τόπο, ξεχνά ότι ανέβασε την ανεργία πέραν του 16%, όπως ξεχνά τους μισθούς πείνας που απολάμβαναν οι εργοδοτούμενοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του». 

Παραγνωρίζει σκόπιμα ότι από τον ΕΚΜ επωφελούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς τους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 30% του μισθού που λαμβάνουν σήμερα.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και ότι θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντά ως εξής:

Είναι ακριβώς ό,τι το ΑΚΕΛ με τις πράξεις και παραλείψεις του κατάφερε να πετύχει τη μαύρη πενταετία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Ο καθορισμός ΕΚΜ, ακριβώς, προστατεύει τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων. Ξεκάθαρα στο Διάταγμα για τον ΕΚΜ εξαιρείται η εφαρμογή των διαταξεων του για οποιονδήποτε εργαζόμενο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα με ξεχωριστό άρθρο του Διατάγματος κατοχυρώνονται οι ευνοϊκότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

 

Στη συνέχεια ο Μάριος Πελεκάνος αντιστρέφει τα πυρά στο ΑΚΕΛ, δηλώνοντας: «Έχουμε δει τι έφερε στον τόπο η «προοδευτική» Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ την πενταετία 2008-2013. Βλέπουμε ταυτόχρονα το τι προσέφερε τα τελευταία εννέα χρόνια στον τόπο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την εισαγωγή του ΕΕΕ, του ΓΕΣΥ, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Αφήνουμε στην κρίση του λαού το ΑΚΕΛ και τις μηδενιστικές του προσεγγίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το ΑΚΕΛ δια μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, κάθε άλλο παρά ως μεταρρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις αντί να τις θωρακίζει, ενώ κάνει λόγο για μια επιτήδεια ουδετερότητα που δεν μπόρεσε, κατά τα λεγόμενα του κόμματος, να διατηρήσουν οι κυβερνώντες.

Αυτούσια η δήλωσε του μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βάκη Χαραλάμπους:

Η κυβέρνηση με την απόφαση της αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις, αντί να τις θωρακίζει. Θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία και αφήνει απροστάτευτους μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων - ιδιαίτερα νέων – που δεν απολαμβάνουν σήμερα αξιοπρεπείς μισθούς και στοιχειώδη δικαιώματα.

Ούτε καν μια επιτήδεια ουδετερότητα δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν οι κυβερνώντες στα αιτήματα των εργαζομένων, παίρνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ των κακών εργοδοτικών πρακτικών.

Θα χρυσώσουν άραγε το χάπι της ακρίβειας με αύξηση 16 ευρώ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια;

Οι προσδοκίες και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να συναντηθούν με την παρούσα διακυβέρνηση, αλλά μόνο σε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα θέτει τις ανάγκες τους στο προσκήνιο.

Οι φωνές αντίδρασης δεν περιορίζονται μόνο στο ΑΚΕΛ, αφού μετά τις ανακοινώσεις για τις πρόνοιες του διατάγματος ακολούθησε «τσουνάμι» διαφωνιών. Περισσότερα για τις αντιδράσεις ΕΔΩ.