Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΠΑ

 Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, απομακρύνοντας πιθανώς την πίεση στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για έντονη αύξηση των επιτοκίων, ενώ έφερε την πολυπόθητη στήριξη στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Με το κόστος ενέργειας να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε στο 8,5% τον περασμένο μήνα, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές.

Δεχόμενος στήριξη από την επιθετική καταναλωτική δαπάνη που προήλθε από τις εξοικονομήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, τα προβλήματα παγκοσμίως στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις ελλείψεις οικιακών εργαζομένων και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9,1%, σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ωστόσο, ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Ιούνιο, μια δραματική πτώση από τη μεγάλη μηνιαία αύξηση τον προηγούμενο μήνα και αψηφώντας τις προσδοκίες για μέτρια άνοδο του Δείκτη.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια συγκράτησης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γίνει ευκολότερη η ζωή των καταναλωτών.

«Βλέπουμε κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αρχίσει να μετριάζεται», είπε ο κ. Μπάιντεν μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν τον Ιούλιο στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο, λόγω της απότομης πτώσης του κόστους της βενζίνης.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πλήττονται», παρά την μηδενική αύξηση του πληθωρισμού, σημείωσε.

Αν εξαιρεθούν οι ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας από τον υπολογισμό του ΔΤΚ, ο λεγόμενος βασικός δείκτης ΔΤΚ αυξήθηκε μόλις 0,3%, παρουσιάζοντας το μικρότερο ποσοστό αύξησης σε διάστημα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αυξανόμενες τιμές συνέχισαν να ενισχύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπιέζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και, κατ' επέκταση, τη δημοτικότητα του Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επικρότησε την έκθεση. «Η οικονομία μας είχε μηδέν τοις εκατό πληθωρισμό τον Ιούλιο. ΜΗΔΕΝ ΠΟΣΟΣΤΟ», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας του Λευκού Οίκου Emilie Simons.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

Οι αντίπαλοι του Μπάιντεν τον κατηγορούν ότι έδωσε ώθηση στον πληθωρισμό με το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Και οι Ρεπουμπλικάνοι επανέλαβαν την κριτική τους για την οικονομική πολιτική του Μπάιντεν, προειδοποιώντας ότι η ψήφιση της ερχόμενης Κυριακής στη Γερουσία του τεράστιου νομοσχεδίου του για το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη με τίτλο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από τον σκοπό του.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζει τώρα η Ουάσιγκτον είναι εάν θα είναι δυνατό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να βυθιστεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, μετά από δύο τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, η Fed έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο τέσσερις φορές, σε ένα εύρος από 2,25 έως 2,5%, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αξιωματούχοι της Fed κατέστησαν σαφές ότι μια τρίτη αύξηση των επιτοκίων παραμένει στο τραπέζι στη συνεδρίαση της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής του επόμενου μήνα.