Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ημεριδα ελλαδας κυπρου ενεργεια

Το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, η πράσινη μετάβαση, αλλά και η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας ήταν μερικά από τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της «1η Ημερίδα Κύπρου - Ελλάδας για ρυθμιστικά θέματα ενέργειας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στο ξενοδοχείο Radisson Blu Hotel στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΡΑΕΚ, η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στα πλαίσια της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών Κύπρου-Ελλάδας, βάσει του Μνημονίου Συναντίληψης που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών για πρώτη φόρα το 2012.

Στην Ημερίδα αναγνώσθηκε χαιρετισμός της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου, ενώ παρευρέθηκαν τα Μέλη της ΡΑΕΚ και της ΡΑΕ, εκπρόσωποι από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Μεσογείου (Αιγύπτου και Ισραήλ) καθώς και εκπρόσωποι από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ). Επίσης, παρόντες ήταν ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, εκπρόσωποι εθνικών οργανισμών καθώς και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ενεργειακό αύριο της Κύπρου.

Στο εναρκτήριο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς τόνισε πως η Κύπρος αποτελεί ένα κομβικό σημείο στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και δεδομένης της ενεργειακά γεωστρατηγικής της θέσης καθίσταται καίριος πυλώνας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επίσης, ανάφερε ότι η Κύπρος καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου επιβάλλεται να αναβαθμίσει, αλλά και να εντείνει τις πρωτοβουλίες της για συνεργασίες σε ρυθμιστικά θέματα ενέργειας καθώς και να υλοποιήσει τις κατ' εξοχήν σημαντικές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Με την σειρά του, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Ελλάδας Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως «ενεργειακής πύλης» των Βαλκανίων, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου βιώνουμε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα πλαίσια αυτά επισήμανε τα ενεργειακά έργα διασυνδέσεων που πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.