Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκα

Πιο οικονομικές λύσεις αναζητούν οι καταναλωτές που είδαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων να απογειώνονται και να φθάνουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την παγκόσμια σκηνή, ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε πολλούς Κύπριους να κάνουν στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών από το 2019 που προκηρύχθηκε το Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή γεωπολιτική απεξάρτηση αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 
«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες όλης της Ευρώπης»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσπευσε τη διαδικασία για πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με την πρωτοβουλία «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες όλης της Ευρώπης» έθεσε ως στόχο μέχρι το 2029 να τοποθετηθούν σε όλα τα σπίτια φωτοβολταϊκά συστήματα.  

Στο πλαίσιο αυτό αυξημένος κατά €30 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε οικίες για τα έτη 2022-2023, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 20 Δεκεμβρίου του 2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας, Γιώργος Τσιαμεττής, μίλησε στο Ant1 Live, για τα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων του Υπουργείου αλλά και την ανάγκη για περεταίρω χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Υπήρχε πάντα ο στόχος για περαιτέρω χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν χρειαζόταν ο πόλεμος για να γίνει η μετάβαση, παρόλα αυτά, κάποιες διαδικασίες επισπεύσθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις», υπογράμμισε.

Διπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις

Από το 2019 μέχρι και σήμερα διπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κύπρο λόγω του σχεδίου χορηγιών που κατάρτισε το Υπουργείο Ενέργειας αλλά και της υποχρέωσης των νέων κατοικιών να είναι ενεργειακά βιώσιμες.

«Υπήρξε αναγκαιότητα να ξαναβγεί το σχέδιο. Από το 2019 που τρέχει το σχέδιο χορηγιών έχουν διπλασιαστεί οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, έχουν υπεδιπλασιαστεί τα συστήματα παραγωγής ενέργειας καθώς οι νέες κατοικίες είναι υποχρεωμένες να έχουν φωτοβολταϊκά», ανέφερε ο κ. Τσιαμεττής.

Ξεπερνούν τις 3,000 οι αιτήσεις για το σχέδιο

Σοβαρή ζήτηση έχουν κάθε χρόνο τα σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες αφού οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 3,000 κάθε χρόνο. Το 2019 υποβλήθηκαν 3,603 αιτήσεις, το 2020 υποβλήθηκαν 3,136 αιτήσεις και 2021 υποβλήθηκαν 3630.

φωτοβολταϊκα

«Την πρώτη χρονιά είχε παραπάνω ζήτηση γιατί όσοι περιμέναν και σκέφτονταν να το κάνουν προχώρησαν μαζικά. Παρόλα αυτά, και το 2021 σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων», δήλωσε ο λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας.

Στόχος των σχεδίων χορηγιών είναι να ενθαρρύνουν τους πολίτες να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες τους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδιαν χρήση. Παρέχεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να καλύπτει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταϊκά συστήματα ή άλλα συστήματα ΑΠΕ.

«Για να μπορέσεις να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά πρέπει να είναι σε θέση το δίκτυο σου να το τραβήξει. Έχει ένα όριο στα πόσα φωτοβολταϊκά μπορούμε να βάλουμε στις κατοικίες», είπε ο λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας.

Εύκολη η υποβολή αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Εύκολη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες για ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιαμεττή, υπάρχουν πολλές προβληματικές αιτήσεις, αφού αρκετοί είναι αυτοί που βιάζονται να τις συμπληρώσουν με αποτέλεσμα να κάνουν λάθη και να καθυστερεί η αξιολόγηση τους.

«Η μηχανογράφηση έχει δικλίδες ασφαλείας, ωστόσο, αν γίνει κάτι λάθος κατά την αξιολόγηση τους ζητούμε συμπληρωματικά χαρτιά, κάτι που δημιουργεί καθυστέρησή και έχει διοικητικό κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατηγορίες επενδύσεων

Υπάρχουν δύο κατηγορίες επενδύσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικίες για ίδιαν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων.

Η Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering ή Virtual Net Metering). Προνοείται χορηγία 55% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής, με μέγιστο ποσό χορηγίας €2.750 και χρηματοδότηση €450 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €4.550. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) ή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. Το ποσό αυξάνεται στα €1.000 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000.

Σε έξι εύκολα βήματα η διαδικασία αίτησης

Σε έξι εύκολα βήματα η διαδικασία αίτησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε υφιστάμενη κατοικία.

1.Αρχικά, αν ενδιαφέρεστε θα πρέπει να προβείτε σε υλοποίηση επενδύσεων (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) πριν την υποβολή «αίτησης καταβολής χορηγίας». Επιλέξιμες είναι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 01/08/2021 συμπεριλαμβανομένης. Δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων μέσω Παρόχου Ενεργειακών Υπηρεσιών.

2. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσετε στην υποβολή «αίτησης καταβολής χορηγίας» μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. Θα πρέπει να επισυνάψετε  πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας, την κατάσταση από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Πιστοποιητικό Καταλληλόλητας του Φωτοβολταϊκού Συστήματος το οποίο θα πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 01/08/2021 συμπεριλαμβανομένης και τα αναλυτικά τιμολόγια.

3. Ακολούθως, θα γίνει αξιολόγηση της «αίτησης καταβολής χορηγίας» και υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να ζητηθεί η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών ή διευκρινήσεων ή/και η πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

4.Μετά η Επιτροπή θα σας ενημερώσει με  «Έγκριση με επιφύλαξη» ή «Απόρριψη». Η ενημέρωση γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και θα έρθει πρόσκληση αποστολής στην Επιτροπή (ΦΥ) εντός 30 ημερών των δικαιολογητικών πληρωμής. Μη κατάλληλη/έγκαιρη ανταπόκριση ισοδυναμεί με ανάκληση της «Έγκρισης με Επιφύλαξη».

5. Επίσης, θα πρέπει να αποστείλετε ταχυδρομικώς προς την Επιτροπή (ΦΥ), κατάλληλα συμπληρωμένων των δικαιολογητικών πληρωμής (Υπεύθυνη Δήλωση και Εξουσιοδότηση FIMAS) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

6. Η χορηγία κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ο αιτητής θα πρέπει απαραίτητα να είναι δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Αξίζει να σημειωθεί πως, τα μηχανήματα και εξοπλισμός που θα τύχουν επιχορήγησης πρέπει να παραμείνουν εγκατεστημένα και σε λειτουργία για τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια. Κατά το πιο πάνω διάστημα δύναται να γίνει επιθεώρηση των επιχορηγηθέντων επενδύσεων.

Για να βρείτε τις αιτήσεις δείτε ΕΔΩ