Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η επ’ αόριστον απεργία που κηρύχθηκε σήμερα στο λιμάνι Λάρνακας θα συνεχιστεί, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, από τον οποίο ζήτησαν να μεσολαβήσει προς τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, προς επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει, πριν από τη συνάντηση που κάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη η Μεσολαβητική Υπηρεσία.

Η συνάντηση των συντεχνιών με τον κ. Βαφεάδη έγινε την Τετάρτη στο Υπουργείο Μεταφορών.

Η Νάτια Κυρίτση, ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους και τους εξώθησαν στη στάση εργασίας και στην επ’ αόριστον απεργία. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Μεταφορών έχει ακούσει τις ανησυχίες όλων και θα μεσολαβήσει στον Υπουργό Εργασίας για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζομένους. Ακόμη, εξέφρασε την ευχή για αίσιο αποτέλεσμα της μεσολάβησης του Υπουργού Μεταφορών, καθώς και ότι ο Υπουργός Εργασίας θα καλέσει τους εργαζομένους το συντομότερο δυνατό για να εξεταστούν τα ζητήματα που τους αφορούν.

Η απεργία θα συνεχιστεί, διευκρίνισε η κ. Κυρίτση, κάνοντας λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις». Επιπλέον, ζήτησε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να κληθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη και να εγκύψουν στα θέματα που ταλανίζουν τους εργαζομένους στο λιμάνι Λάρνακας μέχρι αυτά να λυθούν οριστικά. 

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυρίτση είπε ότι η μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας κάλεσε τις συντεχνίες σε συνάντηση την επόμενη Τρίτη, προσθέτοντας ότι το λιμάνι Λάρνακας δεν μπορεί να παραμείνει κλειστό μέχρι τότε. «Πρέπει να γίνουν τέτοιες διευθετήσεις ώστε να μπορέσει να κλείσει η εργατική διαφορά και να επανέλθει η ομαλότητα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Αυγουστή, ΓΓ Μεταφορών της ΣΕΚ, ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών για τη συνάντηση και ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει πριν από την επόμενη Τρίτη «όσο πιο σύντομα γίνεται», έτσι ώστε να επιλυθεί η διαφορά που προέκυψε στο λιμάνι Λάρνακας, η οποία -όπως είπε- «δεν είναι σημερινή, αλλά χρονίζει».

Στόχος και σκοπός μας, συνέχισε ο κ. Αυγουστή, δεν είναι να είναι κλειστό το λιμάνι. «Ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι τα λιμάνια για την Κύπρο», σημείωσε. Ακόμη, ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να σπεύσει ούτως ώστε να υπάρξει συνάντηση τις επόμενες ημέρες και να επιλυθεί το θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύμβαση που αφορά την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Αυγουστή ανέφερε ότι αυτό το θέμα «ανησυχεί ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και τους εργαζομένους, αλλά δεν θα το συζητήσουμε με τον Υπουργό Εργασίας ή με τον Υπουργό Μεταφορών». Υπεύθυνο για να το λύσει είναι το Υπουργείο Μεταφορών, πρόσθεσε. «Το να υπάρχουν θέματα στα λιμάνια της χώρας μας μάς ανησυχεί όλους και ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους», κατέληξε.

Ετοιμότητα Βαφεάδη να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς

Την ετοιμότητά του να συνδράμει στην επίλυση της εργατικής διαφοράς που προέκυψε στο λιμάνι Λάρνακας εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση πριν από τη συνάντησή του με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ για την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι επικοινώνησαν μαζί του οι εκπρόσωποι των δύο συντεχνιών για να τον ενημερώσουν για την έναρξη της απεργίας και να ζητήσουν συνάντηση μαζί του.

Το θέμα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, εξήγησε ο Υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας ότι την Τρίτη διευθετήθηκε συνάντηση (Σ.Σ. των εκπροσώπων των συντεχνιών) με τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, όπως είπε, «επειδή έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί μου, καθηκόντως θεώρησα ότι έπρεπε τουλάχιστον να τους ακούσω». 

Το θέμα θα παραπεμφθεί στο Υπουργείο Εργασίας, σημείωσε ο κ. Βαφεάδης, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Υπουργείου Μεταφορών να συνδράμει, εάν το Υπουργείο Εργασίας χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες των εργαζομένων για αναίρεση της συμφωνίας για το ωράριο εργασίας τους, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι εργαζόμενοι συνδέουν το θέμα της σύμβασης με το εργασιακό τους θέμα. «Στη δική μας αντίληψη, αυτό δεν συνδέεται», τόνισε. «Εμείς έχουμε να διαχειριστούμε μια σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή». 

Εν συνεχεία, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών έχει παραλάβει την επιστολή που ανέμενε από τη Νομική Υπηρεσία. «Διευκρινίζουμε ποια είναι τα επόμενα βήματα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον», τόνισε. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι η ανάδοχος εταιρεία για την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας επιμένει και δεν καταθέτει την εγγυητική επιστολή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συμβολαίου. «Συνεπώς, εμείς αξιολογούμε τις επόμενές μας κινήσεις», κατέληξε.