Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτια παφος 2

Στην ανάκληση των αδειών για πυροτεχνήματα προχωρά το Υπουργείο Υγείας, μετά τη δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Πάφο, ενώ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων. Την ίδια ώρα στη σύλληψη ενός προσώπου προχώρησαν οι αρχές για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, εξήγησε ότι αν και διαδικασία εξακρίβωσης των ακριβών αιτιών βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από πυροτέχνημα. Εξού και η ίδια ζήτησε την ανάκληση των αδειών και ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε όσους είχαν εξασφαλίσει άδεια. 

Όσον αφορά την φωτιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου, αυτό που ξεκίνησε την πυρκαγιά ήταν μια φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από ελεγχόμενη καύση την οποία έκανε η Υπηρεσία Μεταλλίων στη βάση της διαδικασίας που ακολουθεί για την καταστροφή των φωτοβολίδων και καπνογόνων.  

«Η διαδικασία που έγινε σε συγκεκριμένο λατομείο, δεν έπρεπε να γίνει χτες», τόνισε η κ. Παναγιώτου προσθέτοντας ότι, «δεν έπρεπε να γίνει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν όπως αυτές».  

Η επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Στην ανάκληση όλων των Αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων καθώς επίσης και στη μη έκδοση νέων αδειών, έχει προχωρήσει η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά από τα τελευταία γεγονότα πρόκλησης πυρκαγιάς σε περιοχή του χωριού Κουκλιών της επαρχίας Πάφου, καθώς και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την περίοδο.

Σε ανακοίνωση η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων αναφέρει επίσης ότι «απαγορεύονται αυστηρώς όλες ανεξαιρέτως οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και σε όλους τους χώρους Παγκύπρια επ’ αόριστον».

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Από την πρώτη στιγμή, η υπουργός ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία διαθεσιμότητας του Διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταλλίων, ενώ θα ακολουθήσει και διοικητική έρευνα, ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες και να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες. 

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου «το πρωτόκολλο τους, όπως με ενημέρωσαν, δεν καταγράφει συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την οποία έπρεπε να γίνει, κι αυτό είναι αντικείμενο έρευνας».   

«Όπως και να έχει οι καιρικές συνθήκες χθες δεν επέτρεπαν να γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια και δεν έπρεπε να γίνει». 

Συνελήφθη ένα πρόσωπο

Συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα σύλληψης 49χρονος από την επαρχία Λεμεσού για την πρόκληση φωτιάς στην περιοχή Χα Ποτάμι.

Όπως είπε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Πάφου, Μιχάλης Νικολάου, πρόκειται για αδειούχο χειριστή πυροτεχνημάτων ο οποίος χτες το βράδυ πυροδότησε πυροτεχνημάτα σε ξενοδοχείο στην περιοχή, αφού είχε εξασφαλιστεί σχετική άδεια. Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως προέκυψε μαρτυρία ότι η φωτιά εκδηλώθηκε ένεκα της χρήσης των πυροτεχνημάτων.

Με ένα ιδιόκτητο πτητικό μέσο η Κύπρος 

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου, η ΚΔ έχει δύο ιδιόκτητα πτητικά μέσα, τα οποία αγοράστηκαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Ωστόσο σύμφωνα με την Υπουργό, το ένα εκ των δύο δεν είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο για επιδιόρθωση.  

Σε βάθος πενταετίας αναμένεται ο στόλος της ΚΔ να έχει 10 πτητικά μέσα, καθώς η διαδικασία για αγορά τους έχει ήδη ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2023, απόφαση που κρίνεται πολύ σημαντική από την κ. Παναγιώτου.  

Όσον αφορά πτητικά μέσα, που θα δανειστεί το Τμήμα Δασών, αναμένονται εντός Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με την Υπουργό έχουν υπάρξει επαφές με γειτονικές χώρες για συνδρομή σε περίπτωση που χρειαστεί. Παράλληλα υπάρχουν τα δευτερεύοντα μέσα της αστυνομίας, των Βρετανικών Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς πρόσθεσε.