Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Μια συνήθης, απλή καθημερινότητα είναι πλέον στα σχολεία η διακίνηση ναρκωτικών, με βαποράκια...ανήλικους μαθητές.

Βροχή και σήμερα, οι καταγγελίες στη Βουλή, στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης, εκπροσώπου του Υφυπουργείου Πρόνοιας, του αρχηγού Αστυνομίας, συνδέσμων γονέων, εκπαιδευτικών οργανώσεων και ψυχολόγων.

Όπως αναφέρθηκε, σε μια περίπτωση εκπαιδευτικοί κλείδωναν στα αποδυτήρια του σχολείου, το τσαντάκι μαθητή με τις εισπράξεις της ημέρας, από τις πωλήσεις ναρκωτικών, υπό το φόβο αντιποίνων σε περίπτωση που χάνονταν ή κάποιος τα έκλεβε.

Ενδεικτικοί της ανησυχητικής κατάστασης που υπάρχει με τα ναρκωτικά στα σχολεία, είναι οι αριθμοί και τα στατιστικά για την περίοδο 2021-2024, καθώς σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών εστάλησαν σε θεραπευτικά προγράμματα για απεξάρτηση 420 μαθητές

«Έχουμε διαδικασίες και πρωτόκολλα στο σχολείο. Πρέπει να ξέρει το σχολείο, η διευθυντική ομάδα να δράσει. Έχει στα χέρια της πρωτόκολλο, η διευθυντική  ομάδα, ποιόν ειδοποιεί, πότε δρα η ομάδα άμεσης παρέμβασης, πότε μπαίνει εκπαιδευτική ψυχολογία», επισήμανε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Χαρακτηριστική και η περίπτωση μαθητή δημοτικού σχολείου, ο οποίος έπεσε θύμα βίας και εξευτελισμού από άλλους μαθητές. Του κατέβασαν το παντελόνι και τον χτυπούσαν σε διάφορα μέρη του σώματος του.

« Έγινε όπως το MeToo. Δηλαδή άρχισαν οι βουλευτές και πολλοί γονείς και πολλά παιδιά να μιλούν στους γονείς τους, για δημοσιοποίηση του θέματος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, το επαναλαμβάνω, να μην ταυτοποιήσουμε θύματα και θύτες. Αυτή την φορά, το ανησυχητικό μιλούμε ότι αυξήθηκαν οι καταγγελίες σε δημοτικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς.

Παιδιά και εκπαιδευτικοί σπάζουν τη σιωπή τους και μιλούν, είπε η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου. Ωστόσο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, με θύματα παιδιά και εκπαιδευτικούς, εντός των σχολικών μονάδων.

«Τα δεδομένα, επαναλαμβάνω, δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ λίγα τα φαινόμενα ακραίας σεξουαλικής παραβατικότητας που συμβαίνουν. Κυρίως σε λύκεια ή τεχνικές σχολές. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έχουν λύσει τη σιωπή τους και αναφέρονται σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης...η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αφορά σεξουαλική κακοποίηση, δυστυχώς στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι υπάρχει υποστελέχωση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αφού υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος για 1,800 παιδιά.

« Αναμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει για την δημιουργία και λειτουργία των αναγκαίων χώρων σωφρονισμού και καθοδήγησης των παιδιών που χαρακτηρίζονται ως θύτες», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλάς.

« Με στόχο την εξειδικευμένη ψυχολογική, ψυχιατρική αν χρειάζεται και παιδαγωγική στήριξη τους, με στόχο την ομαλή επανένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι κάτι που απουσιάζει», επισήμανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης είπε ότι προωθείται η διαμόρφωση ανοικτής δομής για παιδιά με ακραία παραβατική συμπεριφορά, με τους γονείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου