Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυ

Στον πάγο το σχέδιο του Βενιαμίν Νετανιάχου για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, καθώς όπως έκρινε το πολεμικό συμβούλιο της χώρας, πρέπει τώρα να δοθεί προτεραιότητα στο μέτωπο με το Ιράν.

Προσωρινή ανάσα για τους εκτοπισμένους που βρήκαν καταφύγιο στην πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι οποίοι όμως καταδικάζουν το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα από αέρος πλήγματα, που κοστίζουν τη ζωή σε δεκάδες αμάχους καθημερινά.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, ούτε στη Ράφα, ούτε στην Κχαν Γιουνί, ούτε στη Γάζα, ούτε σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Έφεραν τους εκτοπισμένους στη Ράφα και όπως βλέπετε, κάθε μέρα χτυπούν την Ράφα», είπε κάτοικος.

Σχεδόν 34 χιλιάδες οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου. Μετά την αποχώρηση τμημάτων του ισραηλινού στρατού από τον βόρειο θύλακα, χιλιάδες παίρνουν καθημερινά το δρόμο της επιστροφής στα σπίτια τους. Ένας δρόμος δύσκολος, γεμάτος κινδύνους και εμπόδια που οδηγεί τις περισσότερες φορές στην συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν έμεινε όρθιο.

Ο ΙDF τα τελευταία 24ωρα επιχειρεί εκ νέου στη βόρεια και την κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διανοίγεται ένα νέο παράθυρο ελπίδας για κατάπαυση του πυρός, με την Χαμάς να καταθέτει αντιπρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία 42 ημερών.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Κατάρ, όπου θα συναντηθεί και με τους ηγέτες της Χαμάς, αλλά και στο τετ α τετ του Χακάν Φιντάν με τον ομόλογό του της Αιγύπτου στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο. Διεθνώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη κατάληξη σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνέβαλλε στην άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.