Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την προσθήκη μιας πρότασης για την περιφερειακή ασφάλεια στην πρώτη παράγραφο και την αλλαγή στη σειρά πρότασης για το Κυπριακό στη δεύτερη περιλαμβάνουν περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στις δύο παραγράφους για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, σε νέο προσχέδιο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17 - 18 Απριλίου).

Το νέο προσχέδιο περιέχει εκτεταμένες αναφορές στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ (ως απάντηση για τον βομβαρδισμό κτηρίου της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό), ενώ γίνεται έκκληση σε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

Επίσης στο νέο προσχέδιο γίνονται αναφορές στην κατάσταση στον Λίβανο και στην ανάγκη στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα και τον λαό της.

Ειδικότερα όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, στην πρώτη παράγραφο προστίθεται η αναφορά ότι η ΕΕ «έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία».

Η πρόταση προστίθεται στην παράγραφο όπου γίνεται λόγος για τη στρατηγική συζήτηση που αναμένεται να έχουν οι 27 για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στη βάση της κοινής επικοινωνίας Ύπατου Εκπροσώπου - Κομισιόν, και πριν την αναφορά με την οποία οι ηγέτες ζητούν να συνεχιστούν οι εργασίες όσον αφορά τα όσα καταγράφονται στην κοινή επικοινωνία «κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εφόσον απαιτείται».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη μετακίνηση από το τέλος στην αρχή της δεύτερης παραγράφου της πρότασης στην οποία τονίζεται ότι η ΕΕ «αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας».