Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πουλια

Πρόστιμο €2.000 επιβλήθηκε σε Ελληνοκύπριο την περασμένη εβδομάδα, αφού ομολόγησε ενοχή για αδικήματα παγίδευσης πουλιών που χρονολογούνταν από τον Ιανουάριο στην περιοχή Δασάκι Άχνας.
 
Ο άνδρας συνελήφθη έχοντας υπό την κατοχή του οκτώ τσίχλες, δύο δίχτυα και μια ενεργή συσκευή μίμησης πουλιών κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης μεταξύ της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και των μελών της Επιτροπής Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS).

ββ

 
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τις πρώτες πρωινές ώρες, μέλη της ομάδας CABS ανέφεραν ότι άκουσαν μια συσκευή μίμησης που προερχόταν από ένα ημιπεριφραγμένο περιβόλι και παρά τις προσπάθειες του άνδρα να διαφύγει από τη σκηνή καθώς πλησίαζαν οι αστυνομικοί, αργότερα συνελήφθη και παραδέχθηκε τα αδικήματα.
 
Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας, Πανίκος Παναγή, ο οποίος επιβλέπει την ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT), η οποία είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις κατά της παγίδευσης πτηνών, είπε ότι τα βαριά πρόστιμα για τους επίδοξους παγιδευτές πρόκειται να συνεχιστούν.
 
Εξήγησε: «Έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων για αδικήματα παγίδευσης πτηνών, αλλά παραμένουμε δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι όσοι συλλαμβάνονται να εκτελούν αυτήν την παράνομη δραστηριότητα θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης και θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές.
 
«Αυτή η τελευταία επιτυχημένη δίωξη δείχνει τη δέσμευση μας να διασφαλίσουμε ότι τα πρόστιμα θα παραμείνουν υψηλά και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους συλλαβάνονται.
 
«Οι στενές εργασιακές μας σχέσεις με την CABS και άλλους οργανισμούς όπως το Bird Life Cyprus, δείχνουν τη δέσμευση μας σε αυτό το θέμα και δεν θα υπάρξει εγκατάλειψη σε αυτές τις κοινές επιχειρήσεις».
 
Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για να προσθέσει νέα τεχνολογία για την καταπολέμηση της παγίδευσης πτηνών, συμπεριλαμβανομένου καλύτερου εξοπλισμού παρακολούθησης, με αναβαθμισμένα drones και κάμερες.
 
Από την εισαγωγή του σχεδίου δράσης της αστυνομίας για την παγίδευση πουλιών το 2016, αυτή η παράνομη δραστηριότητα, έχει σχεδόν μειωθεί κατά 100 τοις εκατό εντός των ΒΒ.