Τηλεόραση Ραδιόφωνο
millionaire

Το 2001, ο πρώην ταγματάρχης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Τσαρλς Ίνγκραμ, αναγκάστηκε να επιστρέψει, και με παχυλό τόκο, το ένα εκατομμύριο που είχε κερδίσει νωρίτερα στο πασίγνωστο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», όχι και τόσο με το σπαθί του.

Όπως είχε αποκαλυφθεί, ο Ίνγκραμ είχε οργανώσει μία ιδιοφυή απάτη που περιελάμβανε ένα ακόμα μέλος του κοινού και σήματα... βήχα και φτερνίσματος. Μέσω αυτής, κατάφερε να απαντήσει σωστά στις 15 ερωτήσεις του παρουσιαστή, εξασφαλίζοντας, αν και πρόσκαιρα, το ποθητό εκατομμύριο, γράφει η Sun.

Το χρονικό του σκανδάλου

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, ο Ίνγκραμ συμμετείχε στη βρετανική εκδοχή του «Εκατομμυριούχου» μετά από τη σύζυγό του Νταϊάνα και τον αδερφό της, Άντριαν Πόλοκ, ο καθένας από τους οποίους είχε κερδίσει 32.000 λίρες ως διαγωνιζόμενοι στο σόου.

Στο τηλεπαιχνίδι αυτό οι διαγωνιζόμενοι επιλέγονται από το κοινό, μέσω μίας διαδικασίας που λέγεται «Πρώτα το πιο Γρήγορο Δάχτυλο» (Fastest Finger First), κατά την οποία, μετά από σήμα που δίνει ο παρουσιαστής, ο συμμετέχων που πατά πρώτος το κουμπί της θέσης του καλείται να συμμετέχει στον «μαραθώνιο» ερωτήσεων για το έπαθλο.

Για αυτό τον σκοπό, ο Ίνγκραμ προπονούσε την ταχύτητά του για μέρες, σε μία αυτοσχέδια συσκευή. Αφού ανέβηκε στη θέση απέναντι στον παρουσιαστή, εξάντλησε νωρίς δύο από τις βοήθειες, και την πρώτη μέρα έφτασε μόνο τις 4.000 λίρες, χωρίς να αναμένεται μεγάλη πρόοδος.

Και όμως, επέστρεψε για να κερδίσει το μέγιστο χρηματικό ποσό. Βέβαια, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, η ομάδα παραγωγής γινόταν όλο και πιο καχύποπτη μαζί του. Έπαιρνε μεγάλα ρίσκα και έπαιζε το παιχνίδι με ασυνήθιστο τρόπο, αλλάζοντας απότομα τις απαντήσεις του λίγο πριν τις κλειδώσει.

Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη του παρουσιαστή, Κρις Τάραντ, που μίλησε για το πως «τσάκωσε» τον στρατιωτικό και τη γυναίκα του να μαλώνουν στα καμαρίνια λίγο μετά τη νίκη του, πράγμα παράξενο για ένα νεόπλουτο ζευγάρι.

Μετά τη διαμάχη με τη σύζυγό του, η ομάδα παραγωγής άρχισε να ερευνά το οπτικοακουστικό υλικό από το πλατό, και εντόπισε ένα παράξενο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο βήχα που προερχόταν από το κοινό, και δύο συμμετέχοντες συγκεκριμένα, τη σύζυγό του, Νταϊάνα, και τον γνωστό του, Τέκγουεν Γουίτοκ, λέκτορα πανεπιστημίου.

Η αποκάλυψη

Αυτό για το οποίο κατηγορήθηκαν οι Ίνγκραμ και ο Γουίτοκ ήταν η εξαπάτηση. Συγκεκριμένα, οι εναγόμενοι Γουίτοκ και Νταϊάνα φέρονταν να σηματοδοτούν με τον βήχα τους τις σωστές απαντήσεις από τις θέσεις τους στο κοινό προς τον Τσαρλς, ενώ φυσούσαν σε ένα μαντηλάκι κάθε φορά που πήγαινε να κλειδώσει μία λάθος απάντηση.

Οι υποψίες ακόμα και αμέσως μετά τη λήξη του επεισοδίου ήταν έντονες, και έτσι η παραγωγή παρακράτησε το χρηματικό έπαθλο του Ίνγκραμ μέχρι νεωτέρας, το οποίο φυσικά δεν θα έπαιρνε ποτέ στα χέρια του.

Μετά από δίκη στο Βασιλικό Ορκωτό Δικαστήριο του Southwark, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ο Τσαρλς, η σύζυγός του και ο Γουίτοκ καταδικάστηκαν για τα αδικήματα τους στις 7 Απριλίου 2003.

Το ζεύγος και ο συνεργός τους εξέτισαν ποινές φυλάκισης 18 και 12 μηνών, με πρόστιμα 15.000 και 10.000 λιρών αντίστοιχα. Η απάτη του Ίνγκραμ οδήγησε επίσης στην αποστρατεία του.