Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην προτάση νόμου του ΑΚΕΛ για χρονόμετρα στα φώτα τροχαίας, στην συμφωνία για τη Μαρίνα Λάρνακας που υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα αλλά και για το Park & Ride που επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις μίλησε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι».

Αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τοποθέτηση χρονομέτρου στα φώτα τροχαίας, είπε ότι έχει επεξηγήσει αρκετές φορές πως η αντίστροφη μέτρηση είναι ένα από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ωστόσο λόγω του ότι δεν είναι συμβατό με τα έξυπνα φώτα δεν έχει επιλεγεί σαν λύση.

Πρόσθεσε επίσης ότι, «τυχόν ψήφιση τέτοιας νομοθεσίας θα θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή της σύμβασης για τα έξυπνα φώτα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βοηθήσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους σε αρκετά μεγάλο βαθμό διότι αυτό ήταν ένα από τα εργαλεία που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει».

Σύμφωνα με τον κ Βαφάδη, έχουν επιλέξει άλλες λύσεις και συγκεκριμένα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η προσέγγιση στο πράσινο βέλος. Για παράδειγμα, ανέφερε, όταν ανάψει το πράσινο φως για να κινηθούμε μπροστά θα ανάβει και το πράσινο βέλος ταυτόχρονα.

Είναι μια ρύθμιση που όπως είπε, εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες και δεν έχουν προβλήματα.

Τινάζεται στον αέρα η συμφωνία για τη Μαρίνα Λάρνακας;

Μιλώντας για την Μαρίνα της Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως η ανάδοχος εταιρεία παραβιάζει ένα στοιχειώδη όρο του συμβολαίου. Συγκεκριμένα δεν έχει ανανεώσει εγγυητική επιστολή ύψους πέραν των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε, «παράλληλα με την μη ανανέωση της εγγυτικής, η ανάδοχος εταιρία, έχει υποβάλει μια σειρά από αιτήματα και επιμένει να λέει ότι πρέπει να εξετάσουμε τα αιτήματα τους πρώτα και μετά να ανανεώσει την εγυυτική. Κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στη σύμβαση καθώς τα δύο δεν συσχετίζονται».

Επεκτείνεται το Park & Ride

Σε άλλες πόλεις επεκτείνεται το Park & Ride σύμφωνα με τον κ Βαφεάδη καθώς έχουν ήδη βρει χώρους σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό.

Ανέφερε πως, «επίκειται ανακοίνωση για την έναρξη της λειτουργίας στους συγκεκριμένους χώρους που θα περιγράφει όλες τις ποαραμέτρους με τις οποίες θα δουλεύει».

Αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που χρησημοποιούν το υφιστάμενο Park & Ride στη Λευκωσία είπε ότι, λόγω του περιορισμένου αριθμού οδηγών, δεν αυξήθηκαν οι πολίτες που χρησημοποιούν την υπηρεσία κάτι που ωστόσο, περίμεναν να γίνει.

Όσον αφορά τις άλλες πόλεις σημείωσε πως δεν θα είναι νέες γραμμές αλλά θα γίνει συνδιασμός με υφιστάμενες.