Σεβασμό στους φορολογούμενους πολίτες ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία για τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος για τις φαρμακευτικές αποθήκες και άλλες περιπτώσεις κρατικών ακινήτων που ενοικιάζονται σε ιδιώτες οι οποίοι τα υπενοικιάζουν στο κράτος με πολλαπλάσιο ενοίκιο.
Ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως είμαστε τυχεροί που η θεομηνία που έπληξε τις φαρμακευτικές αποθήκες «έγινε σε μη εργάσιμη μέρα και ώρα, γιατί αν συνέβαινε μια πυρκαγιά σε εργάσιμη ημέρα και ώρα θα μιλούσαμε για άλλα πράγματα».
Οι πολίτες θα πληρώσουν τα σπασμένα
Απαντώντας σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου ποιος θα πληρώσει τις σχεδόν 900 χιλιάδες ευρώ ζημιές στις φαρμακευτικές αποθήκες, απάντησε: «οι πολίτες». Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες πληρώσαμε μέχρι τώρα 2,8 εκατομμύρια ευρώ κάποιον ιδιώτη για κάτι το οποίο κοστίζει 1,4 εκατ. ευρώ».
Στην επισήμανση ότι αρμόδιος του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι νόμιμη, ο κ. Πετρίδης απάντησε: «Δεν είπαμε ότι ήταν παράνομο. Αν κάποιος το έκανε αυτό στα δικά του οικονομικά θα χρεωκοπούσε, εάν είναι κάτι νόμιμο δεν πρέπει να το κάνω και να ζημιώνει η τσέπη του φορολογούμενου».
Σημείωσε πως η παραχώρηση αποθηκών σε βιομηχανικές ζώνες και περιοχές γίνεται από το κράτος με το σκεπτικό ότι θα αναπτυχθεί η βιομηχανία και η βιοτεχνία όχι για να κτίσει κάποιος κάτι και να το ενοικιάζει πίσω σε άλλο κρατικό τμήμα.
Άλλες περιπτώσεις υπεκμίσθωσης κρατικής γης στο… κράτος
Και υπέδειξε άλλες περιπτώσεις που το κράτος πληρώνει σε πολλαπλάσια ποσά για εκμίσθωση κρατικής γης που παραχωρήθηκε σε ιδιώτες. Όπως είπε: « Έχουμε περίπτωση στη Λάρνακα με ετήσιο ενοίκιο μίσθωσης 1500 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο υπεκμίσθωσης πίσω στο κράτος για 57.600 ευρώ το έτος. Άλλη περίπτωση στη Λάρνακα με μίσθωση 2700 ευρώ με υπεκμίσθωση στο κράτος 29.400 ευρώ. Στη Λεμεσό περίπτωση μίσθωσης 1800 ευρώ και 1000 ευρώ, δηλαδή 2800 ένα τεμάχιο με υπεκμίσθωση πίσω στο κράτος για 66.000 ευρώ. Ε, αυτά ας έρθει κάποιος να μας πει τα κάνουμε επειδή είναι νόμιμα.» σημείωσε και πρόσθεσε: «Λίγος σεβασμός στους φορολογούμενους πολίτες»
«Για να μην πάρουν άδεια κάτι σοβαρό υπήρχε»
Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ασχοληθεί από το 2017 με το θέμα των αποθηκών και υπέδειξε πως το γεγονός ότι δεν είχαν άδεια επιβεβαιώνει πως κάτι σοβαρό πρέπει να συμβαίνει. «Ο περί οδών και οικοδομών νόμος επιτρέπει την έκδοση άδειας με μικρή σημείωση εάν υπάρχει κάποιο μικρό πρόβλημα για να μην έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια πρέπει να είναι κάτι πολύ σοβαρό», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στις φαρμακευτικές υπηρεσίες ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει τις απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ και ότι θα τις περιλάβει πιθανόν σε νέα έκθεσή της.
Για το κατά πόσον έχει επηρεαστεί η καταλληλότητα των φαρμάκων από τις συνθήκες φυλαξής τους ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να μας πουν οι αρμόδιοι και αυτοί που καθηκόντως έχουν την ευθύνη του ελέγχου της συγκεκριμένης αποθήκης.
Μπορεί να εισπραχθεί το 1,5 δις από τα 2,5 δις οφειλόμενα στο Τμήμα Φορολογίας
Αναφερόμενος στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας σημείωσε ότι οι ανείσπρακτοι φόροι για το κράτος ανέρχονται στο 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Όπως σημείωσε είναι επισφαλής η είσπραξη του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αλλά το υπόλοιπο 1,5 δισεκατομμύριο μπορεί να εισπραχθεί από το Τμήμα Φορολογίας εάν τρέξουν όλες οι διαδικασίες και αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, όπως η δέσμευση και κατάσχεση ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία για ανείσπρακτους φόρους. «Όλα αυτά είναι όπλα που έχει το Τμήμα Φορολογίας από το 2014 και τον νόμο 80 του 2014» ανέφερε και αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ανάλυση ρίσκου και να τρέξει για να εισπράξει από φυσικά και νομικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν και να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια σε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι είναι υψηλού κινδύνου.