Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουρσουλα χριστοδουλιδης

Στην επίσκεψη Χριστοδουλίδη-φον ντερ Λάιεν την Μεγάλη Πέμπτη στο Λίβανο και στο πακέτο στήριξης που η Πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει, επενδύει η Λευκωσία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Οι πιέσεις πάντως προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου εντός της χώρας για τους Σύρους μετανάστες, εντείνονται, με τον ίδιο να δηλώνει ότι ο Λίβανος είναι χώρα διέλευσης και όχι καταφυγίου.

Η οργή στον Λίβανο κατά των Σύρων προσφύγων, που υπολογίζονται στο 1,5 εκατομμύριο, διογκώνεται. Πολιτικοί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητούν την απέλασή τους, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας, Najib Mikati, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Λίβανος είναι χώρα διέλευσης και όχι καταφυγίου για τους Σύρους πρόσφυγες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μεταβαίνουν στην Βηρυτό, την Μεγάλη Πέμπτη, ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση αρχικά με τον Πρωθυπουργό της χώρας και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, από εκεί, θα προβεί και στην παρουσίαση του πακέτου οικονομικής στήριξης του Λιβάνου, το οποίο υλοποιείται μετά από πρωτοβουλία του ΠτΔ, όπως υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Βασικός στόχος της επίσκεψης θα είναι η παροχή πολιτικής και οικονομικής στήριξης στο Λίβανο από πλευράς Ε.Ε, η συζήτηση αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα συνεπεία και των περιφερειακών εξελίξεων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Λίβανο για προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας».

Η Λευκωσία επενδύει στην ευρωπαϊκή στήριξη προς τη Βηρυτό, προκειμένου οι αρχές της να συνεργαστούν για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, μετά και το κύμα αφίξεων Σύρων μεταναστών που δέχθηκε η χώρα τις τελευταίες βδομάδες.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Χαίρομαι που υπήρξε αυτή η ανταπόκριση από πλευράς της Προέδρου της Επιτροπής. Θα πάμε μαζί στο Λίβανο την Πέμπτη και αναμένουμε, θα κάνει η ίδια τις ανακοινώσεις».

Οι Βρυξέλλες απέφυγαν επίσημα μέχρι σήμερα να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το ύψος της στήριξης που θα δοθεί στην Βηρυτό, με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 για ευρωπαικά ζητήματα Παύλος Ξανθούλης, να κάνουν λόγο για βοήθεια 400 εκ ευρώ ως πρώτη δόση, με δυνατότητα ωστόσο τα κονδύλια να αγγίξουν ακόμη και τα 3 δις ευρώ, υπό ορισμένες προυποθέσεις.
 
Ενημερωτική εκδήλωση για το μεταναστευτικό διοργάνωσε στο μεταξύ ο ΔΗΣΥ, στην Ένωση Νέων Τραστ Λευκωσίας, με κύρια ομιλήτρια την Πρόεδρό του, Αννίτα Δημητρίου, η οποία επεσήμανε την ανάγκη παρέμβασης της Ε.Ε για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και προς την Κύπρο και προς άλλες χώρες πρώτης γραμμής.

«Κι εμείς με δική μας εισήγηση βγήκαμε μπροστά κι αναμένουμε από την Ε.Ε να προβεί σε κατάλληλες τέτοιες συνεργασίες στην περιοχή, μαζί με ενίσχυση της Europol, της Frontex. […] Η Κύπρος δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος».

Στις ενέργειες που ανέλαβε ο ΔΗΣΥ και η Πρόεδρός του και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και στις τάξεις του ΕΛΚ, αναφέρεται ανακοίνωση της Πινδάρου, που καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να πετύχει θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την συμφωνία Ε.Ε-Λιβάνου, πατά τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας.