Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Εσωτερικό σημείωμα είχε σταλεί από το 2016 στην διεύθυνση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών όσον αφορά την ακαταλληλότητα των αποθηκών φύλαξης.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι η Άννα Παφίτου, Ανώτερη Φαρμακοποιός Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, εξήγησε ότι στο σημείωμα που απέστειλε στην τότε Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, είχε επισημάνει τους κινδύνους και είχε κάνει συστάσεις, προτείνοντας είτε την διόρθωση του υφιστάμενου κτιρίου είτε την ενοικίαση άλλων κτιρίων.  

«Υπήρχε κάποια αμφισβήτηση, κάποια καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, δεν ξέρω γιατί», πρόσθεσε η κ. Παφίτου. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά...

Επανειλημμένα είχε χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου» η κ. Παφίτου. «Είχα προειδοποιήσει όχι μια φορά, είχα προειδοποιήσει προηγουμένως και προφορικά και το 2012 είχα ξανακάνει επιθεώρηση με πρόθεση της τότε διεύθυνσης να διορθωθεί η κατάσταση, αλλά και πάλι παρέμεινε ως έχει», ανέφερε. 

Όπως εξήγησε η κ. Παφίτου, στην επιστολή της το 2016 εξήγησε ότι στον χώρο δεν υπήρχε θερμομέτρηση ή χαρτογράφηση, υπήρχε ακαταστασία, ενώ τα πατώματα ήταν ακατάλληλα. «Δεν υπήρχε ασφάλεια για τα προϊόντα. Δεν τηρούνταν οι κανόνες σωστής φύλαξης των φαρμάκων», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο κίνδυνος πλημμύρας είχε επισημανθεί, καθώς «είχαν δημιουργηθεί και προηγουμένως δύο πιο μικρής έκτασης πλημμύρες».  

Σε έλεγχο είχε προχωρήσει και η πυροσβεστική, ωστόσο, από άποψη πυρκαγιάς υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλίδες.

ΟΣΑΚ: Να γίνει έρευνα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων 

Έρευνα ζητά η ΟΣΑΚ τόσο για την ολιγωρία, αλλά και για τις επιπτώσεις που πιθανόν να είχαν τα φάρμακα που λάμβαναν επί χρόνια οι ασθενείς τα οποία φυλάσσονταν σε αυτές τις συνθήκες.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο Επίτιμος Πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μάριος Κουλούμας, τόνισε ότι αυτό είναι εξίσου ένα σοβαρό ζήτημα. «Τόσα χρόνια μήπως παίρναμε φάρμακα που δεν είχαν αποτελεσματικότητα;». Δεκάδες είναι οι ασθενείς που εκφράζουν ανησυχίες.  

Την ίδια ώρα ο κ. Κουλούμας τονίζει ότι θα έπρεπε ήδη να προχωρήσει η ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ ώστε να μην αγοράζονται από το Υπουργείο Υγείας και τα φαρμακεία είτε ιδιωτικά είτε νοσοκομειακά να παραγγέλνουν φάρμακα απευθείας από τους προμηθευτές. 

Όταν η ΟΣΑΚ είχε ζητήσει την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία η απάντηση που έλαβαν είναι ότι «εν γίνεται γιατί θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες συνθήκες φύλαξης. Ε αυτές είναι εξειδικευμένες συνθήκες φύλαξης;», διερωτήθηκε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φαρμάκων, ο κ. Κουλουμάς, τονίζει ότι «αναμένουμε να το δούμε, όταν θα πάμε να πάρουμε τα φάρμακα μας».