Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο κόσμος έχει 2.781 ανθρώπους με περιουσία που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου – με την Τέιλορ Σουίφτ μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Τα συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ατόμων υπολογίζονται σε 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το 2023) και ξεπερνούν το ΑΕΠ όλων των χωρών εκτός από εκείνο των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο συλλογικός πλούτος τους έχει αυξηθεί κατά 120% την τελευταία δεκαετία, την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται λόγω πληθωρισμού και της κρίσης του κόστους ζωής.

«Ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περισσότερους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο από ποτέ», δήλωσε ο Chase Peterson-Withorn, συντάκτης του Forbes.

Διαμοιρασμός πλούτου

Οι υποστηρικτές της ισότιμης κατανομής των εισοδημάτων δήλωσαν ότι ο «καταπληκτικός πλούτος» που συσσωρεύεται από τους υπερπλούσιους θα πρέπει να οδηγήσει σε επείγουσες προσπάθειες «για να κατανεμηθεί αυτός ο πλούτος πιο ομοιόμορφα, αναλογικά και αποτελεσματικά».

Η Daisy Pearson, της ομάδας εκστρατείας Global Justice Now, είπε: «Είναι εντελώς αδιανόητο ότι σε μια εποχή που μάζες του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε τρομερή φτώχεια, μερικά άτομα μπορούν να συγκεντρώνουν εκπληκτικό πλούτο. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω της εκμετάλλευσης, και της μονοπώλησης του πλούτου και των πόρων που τους επιτρέπει περαιτέρω να συγκεντρώσουν τεράστια δύναμη και επιρροή σε αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Φτάνει πια – πρέπει να βγάλουμε αυτούς τους βαρόνους από τη ζωή μας».

Ο Luke Hildyard, εκτελεστικός διευθυντής του High Pay Center thinktank, δήλωσε: «Η λίστα δισεκατομμυριούχων είναι ουσιαστικά ένας ετήσιος υπολογισμός του πόσο μεγάλο μέρος του πλούτου που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομία συγκεντρώνεται από μια μικρή κάστα ολιγαρχών αντί να χρησιμοποιείται για να ωφελήσει την ανθρωπότητα. ως σύνολο».

Η Taylor Swift είναι μία από τις 265 νέες παρουσίες στη λίστα του Forbes φέτος. Η 34χρονη Σουίφτ έφτασε στη λίστα με περιουσία που υπολογίζεται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την περιοδεία και την ταινία συναυλιών της Eras που έσπασε ρεκόρ.

Πηγή: cnn.gr