Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 βρέθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τον κίνδυνο να χάσει το κράτος εκατομμύρια ευρώ από τη διαδικασία για την αγορά 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών για το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως έχει πει «εδώ και δύο χρόνια παλεύουμε μέσα από την διαδικασία των δημόσιων προσφορών να καταλήξουμε σε κάποιον μετρητή για να αγοραστούν 400 χιλιάδες μετρητές. Έχουμε κάποια ορόσημα διότι το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κινδυνεύουμε να χάσουμε το πρώτο ορόσημο αλλά δεν είναι μόνο το ορόσημο και τα πολλά εκατομμύρια που θα χαθούν, είναι περισσότερο το ότι κρατούμε ένα δίκτυο δέσμιο του ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ακόμα για το θέμα των έξυπνων μετρητών, ότι αν και απαισιόδοξος εκφράζει ελπίδα στην παράλληλη διερεύνηση παρά στην ίδια διαδικασία των δημόσιων προσφορών. Θα πρέπει, όπως έχει αναφέρει, να αγοραστούν άμεσα 50 χιλιάδες μετρητές που είναι το πρώτο ορόσημο και αυτή τη στιγμή «παραπαίουμε» σε διαδικασίες μέσα από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, δικαστήρια, νομικές τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων εμπορευομένων να προμηθευτούν για να δώσουν τους συγκεκριμένους μετρητές. «Θα πρέπει η λύση να είναι διαφορετική για να έχουμε πιθανότητα να έχουμε τους έξυπνους μετρητές στο δίκτυο σύντομα αλλά παράλληλα να μην χαθούν και τα ορόσημα» δήλωσε ο Υπουργός λέγοντας πως έχει υποδείξει στην ΑΗΚ τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να προσεγγιστεί το ζήτημα.

Υποβλήθκε η πρόταση της κοινοπραξίας για το «Αφροδίτη»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου έχει υποβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από την κοινοπραξία το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής στο «Αφροδίτη». «Αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τους ενεργειακούς και νομικούς συμβούλους του Υπουργείου Ενέργειας και θα πρέπει να απαντήσουμε το συντομότερο ώστε εάν προχωρήσουμε με τη λύση την οποία εισηγούνται ότι θα πρέπει να μπει σε μια πορεία υλοποίησης» είπε.

Η πορεία υλοποίησης, ανέφερε, θα είναι αποτέλεσμα του πότε θα παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την κοινοπραξία. Η συγκέντρωση της Κύπρου σε αυτό στάδιο στρέφεται στη συμφωνία της ημερομηνίας και μετά θα πρέπει η κοινοπραξία να μας υποδείξει τα στάδια για την υλοποίηση του σχεδίου το οποίο εισηγείται.

Φωνές διαμαρτυρίας για το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση απάντησης για το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» ο Υπουργός, είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι προεγκρίσεις «για να μπορέσουν οι αιτητές να πάρουν προσφορές από εγκαταστάτες για να να εγκατασταθούν στο οικιακά υποστατικά φωτοβολταϊκά συστήματα».

Στόχος και στοίχημα όπως είπε, είναι να μπορούμε να έχουμε φωτοβολταϊκό σύστημα μέσα σε 2,5 μήνες από την ημέρα που παίρνουμε την προέγκριση.

Ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει περίπου στις 5 χιλιάδες.