Τηλεόραση Ραδιόφωνο
OUY

Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξουν και νέες αφίξεις μεταναστών τις επόμενες μέρες, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 σχολιάζοντας τις ροές μεταναστών με 12 καράβια και 736 πρόσωπα από την προηγούμενη Κυριακή.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, οι παράτυποι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στον Πουρνάρα. Το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών μπορούν να εξυπηρετήσουν γύρω στα 1100 άτομα και μέχρι στιγμής είναι πλήρης, ενώ με κάποιες ρυθμίσεις μπορεί να πάει μέχρι 2000 άτομα.

«Να υπενθυμίσω ότι καθημερινά αναχωρούν άτομα από τον Πουρνάρα».

Ο Κωσταντίνος Ιωάννου, τόνισε πως από την 7η Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς, διαφαινόταν η πιθανότητα για αυξητική τάση σκαφών από τον Λίβανο.

«Έχει εντατικοποιηθούν οι ροές το τελευταίο διάστημα λόγω του ότι στον Λίβανο έχουν προσωρινή κυβέρνηση και η προσοχή τους αυτή τη στιγμή είναι στα σύνορα με το Ισραήλ. Υπάρχουν φόβοι σύρραξης με το Ισραήλ και βλέπουμε τεράστια αύξηση μεταναστευτικών ροών».

Θέλοντας να υπενθυμίσει ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι η Κυβέρνηση τους τελευταίους 12 μήνες έχει πάρει πολλά μέτρα όσον αφορά το μεταναστευτικό αλλά αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, συμπληρώνει, είναι αυτοί που έρχονται από ασφαλείς χώρες, όπου η Κύπρος πήρε μέτρα για να καταστεί μη ελκυστικός προορισμός.

«Όσον αφορά τους Σύρους, το έχουμε πει πολλές φορές. Η χώρα θεωρείτε μη ασφαλής και οι μετανάστες έρχονται με το καθεστώς του πρόσφυγα. Τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν μπορούν να αποδώσουν σε αυτούς, είμαστε υπόχρεοι να τους δεχτούμε».

Οι λύσεις, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι δύο. Πρώτον, να αλλάξει ή να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, ή περιοχών της χώρα όπου αυτό είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το άλλο που μπορεί να γίνει είναι να συνδεθεί η οικονομική βοήθεια που δίνεται στον Λίβανο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ικανότητά του να αποτρέψει άλλες αναχωρήσεις βαρκών.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης πως εάν συνεχιστούν αυτές οι ροές στην Κύπρο, το σύστημα θα φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει νέους μετανάστες.

«Οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί, πρέπει να δείξουν στην πράξη της αλληλεγγύη τους. Χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ είναι περιορισμένα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο.