Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη 03 Απριλίου έδωσε το Υπουργείο Γεωργίας στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, για κατάθεση σχεδίου κατεδάφισης της υπό ανέγερση Μονής, η οποία κατασκευάζονταν σε περίκλειστο τεμάχιο κρατικής γης πλησίον του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Κάβο Γκρέκο και εμπίπτει σε περιοχή Natura και σε πολεοδομική ζώνη ασφάλειας. 

Παράλληλα, το Τμήμα Πολεοδομίας από τις 28 Μαρτίου εξέδωσε ειδοποίηση επιβολής με την οποία ζητεί τον άμεσο τερματισμό των εργασιών και την άρση των κατασκευών και οποιασδήποτε παρανομίας εντός 15 ημερών. 

«Τώρα περιμένουμε να μας σταλεί το σχέδιο κατεδάφισης το οποίο θα εξεταστεί από την ad hoc επιτροπή και από την επιτροπή θα τεθούν οι όροι και προϋποθέσεις. Για να γίνει αυτή η κατεδάφιση έτσι ώστε να μην επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο τα είδη προστασίας στην περιοχή Natura. Το ίδιο και με την κατεδάφιση.», ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Γεωργίου. 

H Μητρόπολη Κωνσταντίας, με επιστολή την οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, δίνει τη δική της εξήγηση. 

«Μέχρι σήμερα μας ζητήθηκε να κρατήσουμε σιωπή και χαμηλούς τόνους, το οποίο και κάναμε. Κρίναμε απαραίτητο να σημειώσουμε τα πιο κάτω: 

1ον) Έχουν τερματιστεί οι εργασίες ανέγερσης. 

2ον) Το συγκεκριμένο τεμάχιο καλλιεργείτο από πολύ παλιά και δεν υπήρχε κάποια άγρια βλάστηση σε αυτό. 

3ον) Σχετικά με δημοσιεύματα για αρνητικές προκαταρκτικές απόψεις για ανέγερση μονής, τονίστηκε ότι δεν δόθηκαν ποτέ τέτοιες αρνητικές απόψεις για ανέγερση μονής στη συγκεκριμένη περιοχή. 

4ον) Όπως μας έχει σημειωθεί, ο χώρος εκεί προοριζόταν για να λειτουργήσει ως Μετόχι για να μπορεί να φιλοξενηθεί η μοναχική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίας Νάπας, καθότι η Μονή Αγίας Νάπας βρίσκεται στη μέση των νυχτερινών κέντρων και του τουρισμού και δεν μπορεί να μένει εκεί η μοναχική αδελφότητα. 

5ον) Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και μας είπαν ότι δεν θα ήταν μόνο Μετόχι εκεί αλλά θα είχε και ένα πολύ σημαντικό κοινωφελή ρόλο για την περιοχή Αμμοχώστου και για την Κύπρο γενικότερα. 

Απλά να αναφέρουμε ότι υπήρχε στόχος μεταξύ άλλων να μπορούν να λειτουργήσουν και προγράμματα αποτοξίνωσης στο χώρο εκείνο», αναφέρει η Μητρόπολη. 

Όπως μας επιβεβαίωσε η Μαρία Παναγιώτου, οι εργασίες έχουν τερματιστεί, και αυτό επιβεβαιώθηκε με επιτόπιο έλεγχο στις 26 Μαρτίου.  

Ενώ αρμόδιο πρόσωπο από την Μητρόπολη, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι στο συγκεκριμένο χώρο εδώ και εκατό χρόνια φυτεύονται φρούτα και λαχανικά, δεν έχει γίνει καμία εκρίζωση, και πως η Μονή που ανεγείρετο δεν βρίσκεται σε περιοχή Natura. 

Επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία Θήρας εξέδωσε εξώδικο 2.000 ευρώ για υποβάθμιση του βιοτόπου και όχλησης της πανίδας, ενώ όπως μας ανέφερε η ίδια πηγή, στην περιοχή κυνηγούν διάφοροι κυνηγοί. 

Πάγια θέση του Υπουργείου Γεωργίας είναι η επικράτηση και διατήρηση της νομιμότητας, θέση την οποία, όπως μας αναφέρθηκε, συμμερίζεται και η Μητρόπολη Κωνσταντίας ενώ παράλληλα έχει τη διάθεση για συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.