Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Πέντε νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τα μέτρα αποφασίστηκαν στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού με κόστος 35.3 εκατομμυρίων ευρώ. Στο νέο πακέτο συμπεριλαμβάνονται καινούργια μέτρα αλλά και παράταση ισχυόντων μέτρων, τα οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο μέτρων από την αρχή της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Τα 5 μέτρα της κυβέρνησης:

1. Παράταση κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για άλλους δυο μήνες, Μάιο - Ιούνιο, που καλύπτει πέρα των 400 χιλ. νοικοκυριών  και 100 χιλ. επιχειρήσεις, με συνολικό κόστος 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. 

2. Παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη, ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές πάνες, παιδικές τροφές, κρέας και λαχανικών, μέχρι τέλος Ιουνίου, με συνολικό κόστος 6 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος ως αντιστάθμισμα της οριζόντιας του μειωμένου συντελεστή φορολογίας στα καύσιμα, μέσω παραχώρησης στοχεύμενης εφάπαξ στήριξης, η οποία θα καταβληθεί ισόποσα τρεις φορές τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο σε συγκεκριμένα νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας:

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 19.500 ευρώ και ανώτατο ύψος κατάθεσης 10.000, θα παίρνουν εφάπαξ στήριξη 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο και μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέρα των τεσσάρων εξαρτώμενων τέκνων, θα παρέχεται επιπρόσθετο ποσό ύψους 100 ευρώ. Με το μέτρο επωφελούνται 5.560 οικογένειες.  

- Ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15.000 ευρώ, το εφάπαξ ποσό θα είναι 100, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο και μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέρα των τεσσάρων εξαρτωμένων τέκνων, θα δίνεται επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ. Με αυτό το μέτρο επωφελούνται 10.233 οικογένειες. 

- Τα νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ θα έχουν ένα εφάπαξ 100 ευρώ το μήνα για τρεις μήνες. Με αυτό το μέτρο επωφελούνται 17.458 νοικοκυριά 

4. Παραχώρηση εφάπαξ ποσού 100 ευρώ μηνιαίως σε άτομα που είναι λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, με ένα κόστος 1.3 εκ. ευρώ. 4.200 άτομα επωφελούνται από το μέτρο. 

5. Ενίσχυση του εισοδήματος χαμηλοσυνταξιούχων με 100 ευρώ το μήνα. Το μέτρο αυτό αφορά 28.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Θα καταβληθεί ισόποσα τρεις φορές κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με το μηνιαίο κόστος να ανέρχεται στα 2.8 εκ. ευρώ

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί οικονομική πολιτική με βάση τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Προτεραιότητα τα στοχευμένα μέτρα»

«Προτεραιότητά μας είναι ν’ ανακοινώνουμε και να εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα γιατί έχει επαληθευτεί πάρα πολλές φορές ότι αυτά τα στοχευμένα μέτρα φτάνουν έγκαιρα σε αυτούς που πρέπει, τους πιο ευάλωτους, και γι’ αυτούς πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα», ανέφερε.

Στην παρατήρηση ότι η μεσαία τάξη μένει εκτός, ο ΥΠΟΙΚ ότι 400.000 οικιακοί καταναλωτές και το σύνολο των καταναλωτών που επωφελούνται με τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνουν και τις μεσαίες τάξεις. Και οι άλλες κατηγορίες που θα επωφεληθούν από το πακέτο αυτό, ανήκουν στη μεσαία τάξη, συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση για την κριτική για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, από τον οποίο δεν φαίνεται ότι επωφελούνται οι καταναλωτές όσο θα έπρεπε, σε σύγκριση με το οριζόντιο μέτρο επιδότησης των καυσίμων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι με τον μηδενικό ΦΠΑ σε καθημερινά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, κρατήθηκε χαμηλά ο πληθωρισμός και καθήλωσαν τις τιμές. Αν κάποιοι προσπαθούν να καταχραστούν τα μέτρα, υπάρχει η αυστηρή επιτήρηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου, πρόσθεσε, «και έχουν εντοπιστεί κάποια και λήφθηκαν τα μέτρα που πρέπει. Το θέμα είναι χωρίς τα μέτρα αυτά πού θα ήταν οι τιμές».

Για τις τιμές των καυσίμων διεθνών και πώς μπορεί να ωθήσει σε αλυσιδωτές αυξήσεις στην οικονομία, ο κ. Κεραυνός είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους μύθους και τις διαδόσεις, αλλά από τα πραγματικά στοιχεία όχι μόνο δικά μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, την 1η Απριλίου – που δεν θα εφαρμόζεται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα καύσιμα – οι τιμές των καυσίμων θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 που εφαρμόστηκαν τα μέτρα.

Η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, πρόσθεσε, θα είναι μειωμένη κατά 5,3 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 11,8 σεντ το λίτρο.

Στην παρατήρηση ότι οι εξωγενείς παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν και τις τιμές των καυσίμων διεθνώς, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό συμβαίνει και σήμερα, και παρά το ότι συμβαίνει οι διεθνείς τιμές για τα καύσιμα να είναι αυτές που ανέφερε. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα σε συγκεκριμένες στιγμές παρακολουθώντας τις εξελίξεις κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Αν αυξηθούν τα καύσιμα, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα μελετήσουν την περίπτωση θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Ξεκαθάρισε δε ότι ανεξαρτήτως του ότι η 1η Απριλίου είναι αργία, η κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα και το πακέτο μέτρων θα μπουν σε άμεση ισχύ την 1η Απριλίου.

Η Κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με εξαγγελίες και παροχολογίες οι οποίες δοκιμάστηκαν στο παρελθόν από αυτούς που τις εξαγγέλλουν σήμερα και δημιούργησαν πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν και τ’ αντιμετωπίζει η σημερινή Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι αναφορές του είναι προς το ΑΚΕΛ, αλλά και ο ΔΗΣΥ εξέφρασε τη θέση πως θα μπορούσε να συνεχίσει η οριζόντια εφαρμογή των παλιών μέτρων γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως «βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και κάποια κόμματα αξιοποιούν τα πάντα για να παρουσιάσουν μια εικόνα περίπου καμένης γης. Νομίζω είναι σε άλλες εποχές που είχαμε καμένη γη και δεν νομιμοποιούνται αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα σήμερα, να υποδείξουν σε αυτή την Κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει. Γιατί είναι από αυτούς που είδαμε, με τις πολιτικές που εφάρμοζαν καμένη γη, είναι με τις πολιτικές που εφάρμοζαν που είδαμε να κουρεύονται καταθέσεις και να αφήνουν εκτεθειμένα τα νοικοκυριά και τους πολίτες αυτού του τόπου».

«Επομένως δεν είναι κανένας σε θέση να μας δώσει μαθήματα. Ας κάνουν πρώτα τη δική τους αυτοκριτική, όσοι κρίνουν με αυτόν τον αρνητικό τρόπο τις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης», τόνισε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Μάκης Κεραυνός είπε ότι μεταξύ των μέτρων που η Κυβέρνηση έχει προωθήσει προς όφελος των πολιτών είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά για όλους» για φτηνή ενέργεια, ενώ δόθηκε ΑΤΑ που άλλοι «κρατούσαν την ΑΤΑ για μήνες και δεν μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση. Η ΑΤΑ αφορά όλους τους εργαζόμενους».

Στην παρατήρηση ότι δεν αφορά όλους αλλά 4 στους 10, ο Υπουργός ανέφερε ότι η ΑΤΑ αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα και όσους έχουν συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.