Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών εξετάζει αύριο, σε έκτακτη συνεδρία η Κυβέρνηση.

Σε κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν το πρωί, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός έθεσαν το περίγραμμα της πρότασης που θα τεθεί αύριο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ενόψει και της κατάργησης, από την 1η Απριλίου, του μειωμένου συντελεστή φορολογίας στα καύσιμα κίνησης καθώς και της λήξης της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του μειωμένου συντελεστή σε είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Έγκυρες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι αναφορικά με την επικείμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων το σενάριο που προκρίνει το οικονομικό επιτελείο τις κυβέρνησης προνοεί την καταβολή εφάπαξ ποσού στις ευάλωτες ομάδες για την αγορά καυσίμων.

ΠΟ0

 

Μιχάλης Περσιάνης – Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου

«Μια επιλογή τεχνολογικά πολύ απλή είναι η προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα λειτουργήσει αποκλειστικά σε χώρους, σε βενζινάδικα, είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί σε αρκετές χώρες. Αυτό το λέω σαν μια ιδέα».

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 το πακέτο που θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού θα περιλαμβάνει επίσης εισηγήσεις για το τι δέον γενέσθαι με την κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος που λήγει στις 30 Απριλίου αλλά και με τον μειωμένο ή και μηδενικό συντελεστής ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης που λήγει στο τέλος Μαΐου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται είτε  να δοθεί παράταση στην ισχύ και των δύο αυτών μέτρων.

Οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν αύριο ενώπιον του υπουργικού που θα συνεδριάσει στις 11:15 το πρωί.

Φωνές αντιπολίτευσης

Πυρά εναντίον της Κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας εξαπολύουν Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ. 

ΔΗΣΥ

Δυστυχώς, σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν εκ νέου και το συνολικό κόστος ζωής συνεχίζει να ανεβαίνει, η κυβέρνηση επέλεξε να επαναφέρει τη φορολογία στα καύσιμα που θα πλήξει τους πολίτες από βδομάδας. Κάτι που θα οδηγήσει σε πρόσθετες ανατιμήσεις άλλων προϊόντων και σε περαιτέρω επιδείνωση της ακρίβειας. Εφόσον η κυβέρνηση λέει ότι επεξεργάζεται στοχευμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες, το έκτακτο μέτρο στήριξης θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα.

ΑΚΕΛ

Η κοινωνία θα πληρώσει τη νύφη από την πρόχειρη και βεβιασμένη απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να τερματίσει την επιδότηση στα καύσιμα. Η κυβέρνηση με μεγάλη άνεση ανακοινώνει τον τερματισμό των μέτρων στήριξης αλλά όταν πρόκειται για τη λήψη μέτρων, τα αφήνει στο αόριστο με τη στερεότυπη ατάκα "το μελετάμε".

To ΑΚΕΛ βάλλει και κατά  της προηγούμενης διακυβέρνησης, τη οποία θεωρεί υπεύθυνη για την ενεργειακή ανεπάρκεια της χώρας.