Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αργά το απόγευμα ξεκίνησαν να αποχωρούν από το κέντρο των Βρυξελλών οι αγρότες που διαδήλωσαν για τρίτη φορά ζητώντας μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολλαπλών κρίσεων στον γεωργικό τομέα.

Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συνάντηση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, οδήγησε σε εντάσεις γύρω στο μεσημέρι επί της λεωφόρου Λουά, που οδηγεί στην πλατεία Σουμάν επί της οποίας βρίσκονται τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Δυνάμεις της Αστυνομίας μπλόκαραν τη λεωφόρο Λουά λίγο πριν το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη Le Soir, κατά το μεσημέρι υπήρξαν εντάσεις με τους διαδηλωτές να ρίχνουν αυγά και κροτίδες σε δημοσιογράφους, με κάποιους αγρότες να προσπαθούν να καλύψουν κάμερες καθώς θεωρούσαν πως μεταξύ τους βρισκόταν και αστυνομικός με πολιτικά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, η Αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που έριχνε μολότοφ κατά αστυνομικών, ενώ οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 250 τρακτέρ συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ αγρότες διαδήλωσαν και στην πλατεία Λουξεμβούργου μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, οι αρμόδιοι Υπουργοί συμφώνησαν να στηρίξουν τις προτάσεις της Κομισιόν για χαλαρώσεις στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των αγροτών, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη υιοθέτησή τους, πρώτα από το Κοινοβούλιο πιθανώς στα τέλη Απριλίου, και στη συνέχεια από το Συμβούλιο.

Τη Δευτέρα το βράδυ οι εισαγγελικές αρχές των Βρυξελλών ανακοίνωσαν πως τρία άτομα που εντοπίστηκαν μέσω κλειστών συστημάτων παρακολούθησης, βρίσκονται υπό διερεύνηση με την κατηγορία άσκησης βίας κατά την δεύτερη διαδήλωση των αγροτών στις 26 Φεβρουαρίου.

Πηγή: protothema.gr