Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν δύο μεγάλα συνοριακά περάσματα με τη Γερμανία τη Δευτέρα σε μια διαμαρτυρία ενάντια στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περιβαλλοντική γραφειοκρατία του μπλοκ.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει σημεία ελέγχου με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι ότι οι εισαγωγές από τη γειτονική, κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, μειώνουν τα κέρδη τους, και τώρα επέκτειναν τη διαμαρτυρία στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Οι δύο αποκλεισμοί στα περάσματα Swiecko και Gubinek «θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Οι αγρότες στάθμευσαν τα τρακτέρ τους στον αυτοκινητόδρομο Α2, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η ΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις για την ανανέωση του προγράμματος επιδοτήσεων του μπλοκ, γνωστό ως Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αγρότες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΚΑΠ πρέπει ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μία αλλαγή αφορά την απαλλαγή μικρών αγροκτημάτων κάτω των 10 εκταρίων (25 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που συνδέονται με τους όρους της ΚΑΠ.

Μία άλλη θα απαλλάσσει τους αγρότες από την υποχρέωση να διατηρήσουν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση, αν και θα εξακολουθούν να έχουν κίνητρα να το κάνουν.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας ανακοίνωσε νέες συνομιλίες με τους δυσαρεστημένους αγρότες για την Τρίτη.