Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με λαμπρότητα και αισθήματα υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση τιμής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην παρουσία πλήθους κόσμου, της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας και άλλων επισήμων.  

Παρά τους ισχυρούς ανέμους και τη δυσχέρεια που αυτοί προκάλεσαν στους παρελαύνοντες, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Κύπρου επέδειξαν θάρρος, τιμώντας δεόντως τη θυσία των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, την πρόεδρο της Βουλής, υπουργούς και τον πρέσβη της Ελλάδος δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.  

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς και της φιλαρμονικής της Αστυνομίας παρέλασαν, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, οι εναπομείναντες παλαιοί πολεμιστές και αγωνιστές. 

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος σπουδαστές και σπουδάστριες Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων και γυμνασίων, με το θερμότερο χειροκρότημα να αποσπά το απόσπασμα που έφερε πλακάτ με τα ονόματα των κατεχόμενων σχολείων της Κύπρου, καθώς και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα.  

Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν την παρέλαση με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνειας.  

Βεβαίως, δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι πήγαν στην παρέλαση για να καμαρώσουν δικά τους παιδιά.  

Αυξημένα ήταν και τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, για την ομαλή διεξαγωγή της σημερινής παρέλασης.  

Λεμεσός

Από χθες το απόγευμα, με την καθιερωμένη λαμπαδηδρομία, από το Σώμα Κυπρίων Οδηγών και το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, άρχισαν στη Λεμεσό οι λαμπροί εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. 

Η πόλη ξύπνησε σήμερα με τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπανοκρουσίες σε όλους τους ιερούς ναούς. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας μπροστά από το Διοικητήριο, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Λανιτείου Λυκείου και με τμήμα της Εθνικής Φρουράς να αποδίδει τιμές. 

Στις δέκα το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Λινόπετρας. 

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της πόλης. 

Αποκορύφωμα των εορτασμών η μεγάλη παρέλαση επί της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με τη συμμετοχή παλαιών πολεμιστών, σωματείων, φοιτητών και φοιτητριών, μαθητών και μαθητριών, Οδηγών, Προσκόπων και μελών της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς. 

Λάρνακα

Στη Λάρνακα, επίκεντρο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου, ήταν όπως κάθε χρόνο η παραλιακή λεωφόρος των Φοινικούδων, όπου δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να παρακολουθήσουν την μεγάλη παρέλαση. 

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες, Οδηγοί, Πρόσκοποι, σωματεία, οργανώσεις, τμήματα της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, και άλλα οργανωμένα σύνολα της πόλης του Ζήνωνα. Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου. 

Της παρέλασης προηγήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας και πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. 

Πάφος

Στην Πάφο, στην παρουσία εκατοντάδων πολιτών παρέλασαν οργανωμένα σύνολα, μαθητές και μαθήτριες από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της πόλης, καθώς και μέλη της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο. 

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, να δέχεται τον χαιρετισμό, πλαισιούμενος από τις αρχές της πόλης. 

Προηγήθηκε η Δοξολογία της Ημέρας, που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου.  Οι εορτασμοί της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη δεξίωση της Μητρόπολης Πάφου, της Εθνικής Φρουράς και του Δήμου Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών. 

Παραλίμνι 

Η πανηγυρική Δοξολογία στο Παραλίμνι, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, στην παρουσία των τοπικών αρχών, βουλευτών, εκπροσώπων της αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, και πλήθους κόσμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Λυκείου Παραλιμνίου. 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων και η καθιερωμένη παρέλαση επί της λεωφόρου 1ης Απριλίου. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η παρέλαση μαθητών με πλακάτ με τα ονόματα των κατεχόμενων σχολείων της ευρύτερης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. 

Παρέλασαν, επίσης, μαθητές και μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων και γυμνασίων της πόλης, πρόσκοποι και τοπικές οργανώσεις. 

Ενώ το ζεστό χειροκρότημα των συγκεντρωθέντων απέσπασαν τα στρατευμένα νιάτα του τόπου. 

Πόλη Χρυσοχούς  

Στην Πόλη Χρυσοχούς, η δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης και των κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. 

Ακολούθησε παρέλαση που άρχισε από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και κατέληξε στη δημοτική αγορά.  

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Επίσκοπος Αρσινόης, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης Χρυσοχούς και άλλοι επίσημοι. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε η μπάντα των εκπαιδευτηρίων της Πόλης Χρυσοχούς.