Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε τρία μέτωπα επεκτείνεται η διερεύνηση της αστυνομίας για το ιερό σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αβακούμ, με τις ανακριτικές ομάδες να συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου, ώστε σύντομα να έχουν σχηματίσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω από τις υποθέσεις που προκύπτουν.

Στην υποδιεύθυνση διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος τις τελευταίες ώρες έφτασαν νέα έγγραφα, αλλά και πληροφορίες, από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό, για χρήματα που έφταναν στη Μονή από διάφορες πηγές.

Μέσα από έγγραφα αλλά και καταθέσεις, οι ανακριτές προσπαθούν να διαπιστώσουν τις διαδρομές των χρημάτων, και κατά πόσο οι οκτακόσιες και πλέον χιλιάδες στο ένα από τα χρηματοκιβώτια της Μονής είναι μόνο η άκρη του παγόβουνου.

Δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι Κυπριακές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή και συναδέλφων τους στο εξωτερικό, αφού πληροφορίες θέλουν πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σήμερα εκτός Κύπρου, να είχαν στείλει, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, σεβαστά χρηματικά ποσά στο μοναστήρι.

Ο φάκελος του βίντεο

Την ίδια ώρα, στην υποδιεύθυνση διαχείρισης ευάλωτων προσώπων έχουν ενώπιον τους δύο άλλες πτυχές του σκανδάλου. Η πρώτη αφορά στην καταγγελία περί σεξουαλικής παρενόχλησης προσώπου το οποίο συνδεόταν πριν από μερικά χρόνια με τη Μονή, με καταγγελλόμενο μοναχό ο οποίος ζούσε εκεί.

Δεν αποκλείεται οι ανακριτές την ερχόμενη εβδομάδα να επισκεφθούν σχετικά και τον Μητροπολίτη Ησαΐα.

Ενώ για την υπόθεση έχουν ήδη καταθέσει πέντε πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Θεόδωρος Κυριακού – Θεολόγος

«Με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την δική του ιστορία για το πρόβλημα του με έκανε κοινωνό και όταν πήγε στην αστυνομία είπε ότι με έχει ενημερώσει και εμένα. Και η αστυνομία με κάλεσε. Οπότε και εγώ έπρεπε να ανταποκριθώ να πάω εκεί να δω τι με θέλει. Και πήγα εκεί. Να πω τι ξέρω τι μου είπε καλύτερα το παιδί».

Η δεύτερη πτυχή που εξετάζεται στην υποδιεύθυνση διαχείρισης ευάλωτων προσώπων αφορά στο βίντεο που δείχνει τον ένα από τους μοναχούς να κτυπά μια γυναίκα.

Η γυναίκα στο βίντεο κατέθεσε πως δεν έχει παράπονο, ωστόσο οι ανακριτές συνεχίζουν την λήψη καταθέσεων, και ο σχετικός φάκελος αναμένεται να αποσταλεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.

Εν τω μεταξύ, οι τρεις ανακριτικές ομάδες της αστυνομίας που ασχολούνται με το ιερό σκάνδαλο, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να παρακαθίσουν σε σύσκεψη, όπου θα θέσουν επί τάπητος όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, για να διαπιστωθεί σε ποια φάση βρίσκονται  οι σχετικές έρευνες.

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται, την ίδια ώρα, το έργο των ποινικών ανακριτών που διερευνούν την πιθανή παρουσία αστυνομικών εκτός καθήκοντος την 5η Μαρτίου σε Μητρόπολη και Μονή.

Οι πρώτες καταθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δίνουν κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα των οκτώ, όπως έχει αναφερθεί, αστυνομικών, με τους ποινικούς ανακριτές να ενισχύουν περαιτέρω τη λίστα των προσώπων που θα καλέσουν για κατάθεση.

Πάντως το συγκεκριμένο θέμα καίει ιδιαίτερα και το αρχηγείο αστυνομίας, το οποίο αναμένει με αγωνία τις όποιες αποφάσεις, αφού ίσως αυτές φέρουν αλλαγές σε συγκεκριμένα πόστα εντός της δύναμης.