Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Εντείνονται οι έρευνες της Αστυνομίας, αναφορικά με το σκάνδαλο μεγατόνων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας σχετικά με το φερόμενο ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό της Μονής, και εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων το πόρισμα  αναμένεται να  προωθηθεί ετην ΝΥ..

Παράλληλα, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας και για την πρόσφατη καταγγελία περί σεξουαλικής παρενόχλησης προσώπου το οποίο συνδεόταν πριν μερικά χρόνια με τη Μονή, από μοναχό που ζούσε εκεί, αλλά και για τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, για την εμπλοκή μοναχών της Μονής σε οικονομικά σκάνδαλα.

Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με το δικηγόρο των μοναχών, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ουδείς από τους μοναχούς της Μονής δεν κλήθηκε για κατάθεση, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από την Ιερά Σύνοδο

Σύμφωνα με θρησκευτικούς κύκλους, η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται σε εγρήγορση.

«Η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου είναι επί ποδός», επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου, Χριστάκης Ευθυμίου.

«Στηρίζομαι στην τελευταία δήλωση του Αρχιεπισκόπου που είπε ότι θα διερευνηθούν πλήρως όλα όσα αφορούν στην Αββακούμ και θα επεκταθούν οι έρευνες σε όλα τα μοναστήρια», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου, Γιάννης Αντωνιάδης.

Ερωτηματικά

Παζλ για γερούς λύτες ο ρόλος των αστυνομικών το βράδυ της 5ης Μαρτίου στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ και η μεταφορά των χρημάτων από το Φτερικούδι στη Μητρόπολη Ταμασού, με την συντεχνία Ισότητα να κάνει λόγο για τέσσερεις κατηγορίες αστυνομικών.

«Η πρώτη είναι αυτή που έλαβαν νόμιμες διαταγές για να μεταβούν είτε στη Ι.Μ Αββακούμ είτε στη Μητρόπολη Ταμασού, η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που έλαβαν διαταγές να πάνε είτε στην Αβακούμ είτε στην Ταμασού αλλά δεν αναφέρονται πουθενά στα πρακτικά για κατακράτηση τεκμηρίων είτε οτιδήποτε άλλο λόγο και συνοδεία, η Τρίτη κατηγορία είναι οι αστυνομικοί που επί καθήκοντι θα έπρεπε να βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο πχ ο αστυνομικός του προέδρου του ελαμ θα έπρεπε να βρίσκεται στη μητρόπολη Ταμασού και οι αστυνομικοί αν υπάρχουν, αυτοί που είναι εκτός υπηρεσίας οι οποίοι θα αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες να δικαιολογήσουν την παρουσία τους είτε στην Αβακουμ είτε στην Ταμασού», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αστυνομικού Κλάδου Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης.

Δέκτης παράπονων

Στο μεταξύ, δέκτης παραπόνων από πρόσωπα τα οποία απεικονίζονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην πολύκροτη υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ έχει γίνει τις τελευταίες ώρες το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Ο ήχος από βιντεοσκόπηση γενικά απαγορεύεται, καθώς έχει κριθεί από πολλές αποφάσεις ότι είναι παρεμβατικός. Όσο αφορά τη βιντεοσκόπηση, απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, οι οποίοι καθορίζονται από την προσέλευση του κοινού. Ο λόγος που συζητούμε σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει παραβίαση ή όχι, είναι επειδή το δικαίωμα προστασίας επιδέχεται περιορισμό και εξαιρέσεις, όπως είναι π.χ. το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια υγεία και η δημόσια ασφάλεια», ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου.

Ενδεικτική είναι και απόφαση του Γραφείου της Επιτρόπου, ημερομηνίας 24/05/2018, με την οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η καταγραφή δεδομένων ήχου (συνομιλιών) μέσω του συστήματος ΚΚΒΠ κρίνεται ως άκρως παρεμβατική για την ιδιωτική ζωή, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κατά κανόνα απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις. Το Γραφείο δε, σε αυτή την υπόθεση, επέβαλε χρηματική ποινή ύψους €5,000.

Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με την κυρία Λοϊζίδου για δηλώσεις επί του θέματος, με την ίδια να μην επιθυμεί να προβεί σε οιανδήποτε δήλωση, καθώς οι καταγγελίες που έχει ενώπιων της, βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

*Του Ραφαήλ Αλεξίου