Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Σιγή ιχθύος από την ανακριτική ομάδα της Ιεράς Συνόδου η οποία ολοκλήρωσε για σήμερα τις εργασίες της για την υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Αββακούμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα παρουσιάζονταν για κατάθεση. Με το μέλος της ανακριτικής επιτροπή π. Ελευθέριο, εξερχόμενο της Ιεράς Συνόδου να μην προβαίνει σε ουσιαστική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων και ανακρίσεων.

 

Στο συντονισμό των ενεργειών για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, προχώρησε σήμερα η ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία πληροφορία στο κατά πόσον οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον της επιτροπής στην Αρχιεπισκοπή.

Σε δηλώσεις του στην Αρχιεπισκοπή, μετά τη σημερινή συνεδρία της ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, ο Πατήρ Ελευθέριος, εκ μέρους της Επιτροπής είπε πως μετά την απόφαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου για παραπομπή της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ ενώπιον της ανακριτικής Επιτροπής, σήμερα συνήλθαν τα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να προβούν σε συντονισμό των ενεργειών των οποίων καλούνται να πραγματοποιήσουν προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

Το ανακριτικό έργο, πάντως της αστυνομίας συνεχίζεται με όσους φαίνεται να εμπλέκονται να δίνουν κατάθεση. Τις προηγούμενες μέρες είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ατόμου το οποίο προέβει σε καταγγελία.

Σύμφωνα με τον Θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού, ο καταγγέλλοντας πριν δώσει κατάθεση στην αστυνομία είχε πει στον ίδιο την ιστορία του κάνοντάς τον, όπως είπε ο κ. Κυριακού στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1, κοινωνό. Ακολούθως, κλήθηκε από την αστυνομία για κατάθεση.

Ερωτηθείς ο κ. Κυριακού έαν γνώριζε τις απόψεις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ τόσο για το φαινόμενο της θρησκοληψίας γενικά όσο και για τη Μονή Οσίου Αββακούμ ειδικότερα, είπε πως οι απόψεις του ήταν γνωστές, αφού τις είχε εκφέρει μέσα από δηλώσεις του. Ο κ. Κυριακού εξήρε την ανάγκη να παρθούν μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. «Τα φαινόμενα θρησκοληψίας που υπάρχουν πρέπει να τα απομακρύνουμε. Κυρίως, δεν πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται η πίστη των ανθρώπων και ο ανθρώπινος πόνος» τόνισε.

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τις κάμερες στο τέως εξομολογήτηριο της Μονής Αββακούμ, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, είπε στο Μέρα Μεσημέρι ότι διερευνόνται δύο καταγγελίες από εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Από την άλλη όπως είπε η κα. Λοϊζίδου, επικρατεί μια ιδιαίτερα αυξημένη ανησυχία από τους πιστούς η οποίοι απευθύνονται συνεχώς στο Γραφείο της για να ενημερωθούν.