Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητ

Η προσπάθεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί με στενή συνεργασία με άλλα κράτη και διεθνείς παράγοντες, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις όσον αφορά τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα και την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μέσα από την στενή συνεργασία με άλλα κράτη και διεθνείς παράγοντες, η προσπάθεια θα συνεχιστεί, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το ΣΕΥ πέρα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ήταν μεταξύ άλλων η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας δύο χρόνια μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι ΥΠΕΞ είχαν άτυπη ανταλλαγή απόψεων μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Άντονι Μπλίνκεν.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κόμπος υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ για αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων ανά τον κόσμο.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων και λήψης περαιτέρω μέτρων προς αποτροπή της παράκαμψης τους, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρος προς την Ουκρανία.  

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η Κύπρος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Αρμενίας, και εξέφρασε τη σταθερή στήριξή της υπέρ της προώθησης μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας θα πρέπει να είναι πλήρως σεβαστές.  

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ, με το οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.