Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητφδ

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, κατά την άφιξη του στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Η συνάντηση, εξήγησε, θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου. Το ταμείο αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού. Ακόμα, όπως σημείωσε, η δημιουργία της προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ προχωρεί και ενδέχεται να είναι έτοιμη νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Είπε ακόμα πως η Κύπρος προώθησε μόνη την πρόταση αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτή υλοποιείται.

Ενημέρωση ΣΕΥ για το Σχέδιο Αμάλθεια

Για το Σχέδιο Αμάλθεια θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Κόμπος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφέρει ότι κατά την έναρξη της Συνόδου, θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σημειώνει ακόμη ότι στη Σύνοδο θα τους απασχολήσουν «καίρια ζητήματα» που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη όπως η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στη Λευκορωσία, και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Στο πλαίσιο των συζητήσεων, θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για το Σχέδιο ‘Αμάλθεια’», αναφέρει ο κ. Κόμπος.

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο θα προβούν και σε ανασκόπηση σειράς θεμάτων που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα και άπτονται των εξωτερικών σχέσεων με τις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, και την κατάσταση στο Νίγηρα και την Αϊτή, στο επίκεντρο.