Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητε

Δηκτικός και ξεκάθαρος ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, στέλλει μήνυμα και προς τις δύο πλευρές, μοναχούς και Μητρόπολη Ταμασσού, για τα όσα εξελίσσονται με επίκεντρο τη Μονή Οσίου Αββακούμ. Ζητά να σταματήσουν αμέσως οι εκατέρωθεν διαρροές, ο λαός χρειάζεται ψυχική ηρεμία, τονίζει, ώστε απερίσπαστα να οδηγηθεί στη Μεγάλη Εβδομάδα, τα πάθη του Χριστού και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

«Επειδή αυτές τις μέρες υπάρχει μια αναταραχή στους πιστούς της εκκλησίας της Κύπρου, θα ήθελα να κάμω έκκληση σε όλους. Σε όλα τα μέρη, γιατί υπάρχουν διαρροές όχι μόνο από τους μοναχούς, αλλά και από άλλα μέρη γιατί καταλαβαίνουμε το  περιεχόμενο αυτών των διαρροών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Και διαμηνύει προς τις δύο πλευρές, σε αυστηρό ύφος και με δηκτικό τρόπο, κρατώντας ίσες αποστάσεις, πως θα διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα πάντα. 

«Να μην προτρέχουν να προκαταλάβουν τον κόσμο. Η θέληση και η δική μου και της Ιεράς Συνόδου, είναι να διερευνηθούν πλήρως όλα όσα έχουν σχέση και με την Μονή Αββακούμ και με άλλα ίσως, Μοναστήρια και με άλλες Μητροπόλεις και με όλη την Κύπρο, με όλη την Εκκλησία της Κύπρου.», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαιώνει και τους πιστούς, πως η εκκλησία δεν θα δειλιάσει πουθενά και θα φθάσει μέχρι το τέλος.

«Αυτά τα φαινόμενα, δεν περιποιούν τιμή, ούτε για μας τους κυπρίους, ούτε και για κανένα ορθόδοξο χριστιανό. Να διαλευκανθούν πλήρως, για να μπορέσει η Εκκλησία απερίσπαστη να προχωρήσει στο πνευματικό της έργο. Είναι μια έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη και την εκκλησιαστική και της Πολιτείας να κάμουν το έργο τους. Δεν θα δειλιάσουμε σε κανένα σημείο, θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Απάντησε και σε όσους επικρίνουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην προχωρήσει άμεσα, στην επιβολή ποινών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα προς την ανακριτική επιτροπή. Ωστόσο, θα πρέπει, είπε να διερευνηθούν το γρηγορότερο δυνατό.

«Πιστεύω ότι ήταν η πιο ορθή λύση, γιατί αν κρίναμε αναπολόγητους κάποιους, ίσως να τέλειωνε εκεί ένα κεφάλαιο. Θα πουν και εκείνοι τη δική τους εκδοχή, θα αποκαλυφθούν ίσως και άλλα. Και εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα από την Εκκλησία. Η εκκλησία πρέπει να έχει πλήρη διαφάνεια σε όλα της τα έργα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Υπάρχει ένα αίτημα το οποίο θα εξετάσει η Ιερά Σύνοδος αργότερα, ανέφερε, που αφορά στη διεύρυνση της αρμοδιότητας για διενέργεια οικονομικών ελέγχων από το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και σε όλους τις Εκκλησίες, καθώς και στις Μονές, ενοριακές και Σταυροπηγιακές, ανά το παγκύπριο.