Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αποσβολωμένη παρακολουθεί η κοινωνία τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ. Αστυνομία και εκκλησία ψάχνουν να βρουν απαντήσεις σε δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα, διεξάγοντας έρευνες σε διάφορες κατευθύνσεις. Ενώπιον των ανακριτών βρέθηκε  αργά το απόγευμα ο ένας εκ των μοναχών της Μονής, ενώ μετά το τριήμερο, θα κληθεί να καταθέσει και ο έτερος μοναχός.  Απορρίπτει τις κατηγορίες περί ολιγωρίας της αστυνομίας στην υπόθεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την άκρη της πολύπλοκης και σύνθετης υπόθεσης της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, επιχειρεί να βρει η αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες προς δυο διαφορετικές κατευθύνσεις, εξετάζοντας τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα για οικονομικές καταχρήσεις, εναντίον των μοναχών της Μονής, και τις καταγγελίες των μονάχων εναντίον του Μητροπολίτη για βιαιοπραγίες και απαγωγή.

Μπορεί οι ανακριτές της αστυνομίας  να είδαν προχθές ξανά τον Μητροπολίτη Ταμασού παίρνοντας και συμπληρωματικά στοιχεία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο ένας εκ των μοναχών κλήθηκε αργά το απόγευμα  στο Αρχηγείο και δίνει τη δική του κατάθεση για όσα καταλογίζει στον Μητροπολίτη Ταμασού. Κάτι που θα πράξει και ο έτερος μοναχός της Μονής την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών της υπόθεσης που καλούνται να ξετυλίξουν το κουβάρι, βρίσκονται διάφορα τεκμήρια, όπως το μεγάλο ποσό των 807.000 χιλιάδων, αλλά και τα βίντεο που είδα το φως της δημοσιότητας και όχι μόνο για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων και η παρουσία αστυνομικών εκτός υπηρεσίας στις 5 Μαρτίου στην εισβολή κουκουλοφόρων στην Μονή. 

Στην διερεύνηση της υπόθεση μπήκαν από χθες  και οι δύο ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, απορρίπτει τις κατηγορίες περί ολιγωρίας της αστυνομίας στην υπόθεση.

«Θεωρώ ότι η εμπλοκή της Αστυνομίας στη σοβαρότατη υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ έγινε απολύτως έγκαιρα και άμεσα μετά την παράθεση των πρώτων στοιχείων ή άλλου μαρτυρικού υλικού ή και του παραπόνου που έγινε από τον μητροπολίτη Ταμασού. Πέραν από κάποια δημοσιεύματα του τελευταίου 24ωρου και φήμες, δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο απτό αποδειχτικό υλικό ή άλλο στοιχείο ή παράπονο που θα έδινε το έναυσμα για έναρξη ποινικής διαδικασίας».

Εμφανίστηκε παράλληλα σίγουρος πως αστυνομία και ποινικοί ανακριτές θα διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση.

«Η ανακριτική ομάδα από την πρώτη στιγμή εργάζεται εντατικά με όλο το απαραίτητο υλικό που έχει στα χέρια της και καλώ τον οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε στοιχεία γι’ αυτή την υπόθεση να τα καταθέσει ενώπιον των ανακριτικών Αρχών».

Έρευνες στο μεταξύ διεξάγονται και από την υποδιεύθυνση Προστασίας Ευάλωτων Προσώπων για το βίντεο με τον ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό,  ωστόσο οι εμπλεκόμενοι που κλήθηκαν χθες για κατάθεση δε βοηθούν την διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης με την  γυναίκα να εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν έχει παράπονο. Κατόπιν τούτου η υπόθεση αναμένεται να διαβιβαστεί στην νομική υπηρεσία για λήψης τελικής απόφασης.

Μπορεί, οι έρευνες σε όλα τα επίπεδα να τρέχουν με γοργό ρυθμό, ωστόσο  η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, δεν προμηνύει ξεκαθάρισμα εντός των επόμενων ημερών.

Την δική της έρευνας συνεχίζει στο μεταξύ  και η Εκκλησία, όπου το εξαμελές συνοδικό δικαστήριο, παρέπεμψε  τη διερεύνηση στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας, η οποία άρχισε ήδη δουλεία, με τον Μητροπολίτη Ησαία να καταθέτει πρώτος σήμερα τα στοιχεία τα οποία κατέχει. 

Πέραν των οικονομικών ατασθαλιών η έρευνα της εκκλησίας, αφορά,  και τα ζητήματα ηθικής που φαίνεται να προκύπτουν.