Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Απανωτές συσκέψεις και λήψη καταθέσεων συνθέτουν την εικόνα στο αρχηγείο αστυνομίας σε ότι αφορά την ιερά μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Οι δύο ανακριτικές ομάδες που συστάθηκαν για την υπόθεση εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τον δεύτερο μοναχό να περνά το πρωί την πύλη του αρχηγείου, και να δίδει για μία και πλέον ώρα κατάθεση και να παραδίδει έγγραφα και στοιχεία για υποστήριξη της καταγγελίας στην οποία προέβη.

Οι ανακριτές της υποδιεύθυνσης διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος ξεσκονίζουν έγγραφα καθώς και κάποια στοιχεία που πήραν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναζητώντας τη διαδρομή των 800 χιλιάδων που αναφέρονται στο φάκελο της υπόθεσης.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη ανακριτική ομάδα, του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνά τις καταγγελίες σχετικά με επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα συναφή αδικήματα, έλαβε σήμερα δύο καταθέσεις ενώ αναζητά υλικό από κλειστά κυκλώματα της Μονής Οσίου Αββακούμ και της Μητρόπολης Ταμασού.

Ερωτηματικά για τους παρόντες

Έντονη στο μεταξύ είναι η συζήτηση για τα πρόσωπα που βρίσκονταν το βράδυ της πέμπτης Μαρτίου στη Μονή. Με κάποια από αυτά όπως διακρίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο να παραλαμβάνουν χρηματοκιβώτιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να το μεταφέρουν στη Μητρόπολη Ταμασού

Ένα πολιτικό πρόσωπο, ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και εν ενέργεια αστυνομικοί, συνθέτουν το σκηνικό των διαρροών και της ψιθυρολογίας, με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου να δίδει σήμερα μέσω του ΑΝΤ1 απαντήσεις σε όσα λέγονται και ακούγονται τα τελευταία 24ώρα,

«Εγώ δεν ήμουν παρών στη Μονή δεν είχα καμία σχέση με την Μονή. Ήμουν παρών στην Ιερά Μητρόπολή Ταμασσού όχι όμως με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΕΛΑΜ.  Είμαι μέλος της θρονικής επιτροπής της συγκεκριμένης Μητρόπολης λόγο της καταγωγής μου. Δεν θα αποκαλύψω στοιχεία για τις έρευνες. Υπάρχουν μάρτυρες τεκμήρια τα οποία θα παραδοθούν στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου», επισήμανε ο Χρίστος Χρίστου.

«Ουδέποτε ήμουν στην Μονή.  Το ότι είμαι φίλος του Μητροπολίτη Ταμασού  είναι καλά γνωστό. Είμαι και θρονικός  επίτροπος της μητρόπολης λειτουργώντας ως ένας από τους συμβούλους του Μητροπολίτη. Όταν πριν μέρες επικοινώνησε μαζί μου ο Μητροπολίτης για τα όσα γίνονταν του εισηγήθηκαν να καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία», δήλωσε ο τέως Αρχηγός Σστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης

Ενώ ανακοίνωση εκδόθηκε και από το ΑΚΕΛ, με την οποία ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με τον πολιτικό αρχηγό

«Είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο αρχηγός του ΕΛΑΜ ενοχλήθηκε με την εγγραφή από το ΑΚΕΛ θέματος στη Βουλή για την οικονομική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης. Ποιους και τι θέλει να καλύψει άραγε το ΕΛΑΜ; Γιατί δεν θέλουν να μπει φραγμός σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να βγάζουν χρήματα; Γιατί δεν θέλουν να ξηλωθούν τα κυκλώματα απάτης και τσαρλατανισμού όποιοι κι αν εμπλέκονται σε αυτά;», τονίζει το ΑΚΕΛ.

Τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες ελλοχεύουν παραβίαση του ποινικού κώδικα, ανέφερε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Να αναμένουμε τις έρευνες να ολοκληρωθούν κι όταν υπάρξουν ευρήματα, τότε θα υπάρξει και η ανάλογη τοποθέτηση. εγείρεται ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί και την κοινή γνώμη και την κοινωνία τις τελευταίες μέρες. Τα όσα αναφέρονται και μπορεί να ελλοχεύουν παραβίαση του ποινικού κώδικα και αυτά πρέπει να τα δούμε αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Το θέμα παρακολουθεί και η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Καταγγελίες δεν υπάρχουν οι οποίες να διερευνώνται αυτή την στιγμή από το γραφείο. Υπάρχουν κινητοποιήσεις επιστολών. Η ανάγκη για την έκδοση ανακοίνωσης είναι η ανησυχία μας για την χρήση και δημοσίευση δεδομένων τρίτων προσώπων τα οποία δεν εμπλέκονται καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα τα οποία βλέπουν είτε το πρόσωπο τους είτε αν θέλετε φωτογραφίες να παρελαύνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», υπογράμμισε η Ειρήνη Λοϊζου Νικολαϊδου.

Αύριο οι δύο ανακριτικές ομάδες θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη ώστε να γίνει αξιολόγηση των όσων έχουν ενώπιον τους, και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.