Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τξυ

Οι Γάλλοι λατρεύουν, ως γνωστόν, τα βατραχοπόδαρα, αλλά για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις τους απειλούνται με εξαφάνιση ορισμένα είδη βατράχων, προειδοποιούν ειδικοί.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν οι γαλλικές ΜΚΟ «Robin des Bois« («Ρομπέν των Δασών») και «Vétérinaires pour la Biodiversité» («Κτηνίατροι για τη Βιοποικιλότητα») καθώς και η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση «Pro Wildlife» («Υπέρ της Άγριας Ζωής»), αλλά και 557 ειδικοί, που εργάζονται στους τομείς της έρευνας, της προστασίας της φύσης και της κτηνιατρικής, υπογραμμίζουν ότι κάθε χρόνο εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4.070 τόνοι βατραχοπόδαρων, που ισοδυναμούν με 80-200 εκατομμύρια βατράχους, ανάλογα με το μέγεθος του είδους .

Η Γαλλία καταναλώνει τα περισσότερα βατραχοπόδαρα στην ΕΕ

Όπως προκύπτει από μελέτη των «Robin des Bois» και «Pro Wildlife» μόνον η Γαλλία καταναλώνει περισσότερους από 3.000 τόνους κατεψυγμένων βατραχοπόδαρων ετησίως.

Στην πλειονότητά τους οι βάτραχοι αυτοί προέρχονται από άγριους πληθυσμούς στην Ινδονησία, την Τουρκία και την Αλβανία, όπου μειώνονται σημαντικά οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών βατράχων, όπως σημειώνεται στην επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο.

Μεγάλο αριθμό βατραχοπόδαρων εξάγει και το Βιετνάμ, αλλά προέρχονται από εκτροφεία βατράχων ως επί το πλείστον.

Οι 557 ειδικοί, που υπογράφουν την επιστολή προς τον Μακρόν, πρότειναν να επωμιστεί η Γαλλία την ευθύνη της προστασίας των απειλούμενων ειδών βατράχων, αφού καταναλώνει τα περισσότερα βατραχοπόδαρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ

Πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν ότι οι πληθυσμοί κοινών ειδών όπως ο καβουροφάγος βάτραχος και ο βάτραχος των ορυζώνων βαίνουν μειούμενοι λόγω «των έντονων εμπορικών συγκομιδών και εξαγωγών εδώ και πολλά χρόνια», σύμφωνα με την επιστολή.

Αν και οι πληθυσμοί βατράχων που ενδημούν στην Ε.Ε. προστατεύονται από την «εμπορική εκμετάλλευση» σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για τους οικοτόπους αναφέρει η επιστολή, η προστασία αυτή δεν επεκτείνεται στα εισαγόμενα είδη.

«Είναι παράλογο: οι φυσικοί πληθυσμοί βατράχων εδώ στην Ευρώπη προστατεύονται από τη νομοθεσία της Ε.Ε. Αλλά η Ε.Ε. εξακολουθεί να ανέχεται τη συλλογή εκατομμυρίων ζώων σε άλλες χώρες – ακόμη και αν αυτό απειλεί τους πληθυσμούς βατράχων εκεί. Αυτό δεν συνάδει καθόλου με την πρόσφατη στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα»», δήλωσε η Σάντρα Αλτέρ, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της Pro Wildlife.

«Λιγότεροι βάτραχοι, περισσότερα κουνούπια»

Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Vétérinaires pour la Biodiversité», Αλέν Μουσού, δήλωσε ότι οι κτηνίατροι συνυπέγραψαν την επιστολή αυτή προς τον Μακρόν επειδή «είναι ευαίσθητοι απέναντι στη σκληρότητα που επικρατεί σε αυτή την αγορά και ταυτόχρονα ανησυχούν για τις οικολογικές ανισορροπίες που προκαλεί η κατάρρευση των πληθυσμών των αμφιβίων».

Μία από αυτές τις ανισορροπίες, είπε ο Μουσού, είναι η αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ειδικοί που υπογράφουν την επιστολή κάλεσαν τη Γαλλία να αναπτύξει προτάσεις για την προστασία των ειδών βατράχων, που βαίνουν μειούμενοι και να διασφαλίσει ότι διέπεται από διεθνείς εμπορικούς κανόνες η εποπτεία, η ρύθμιση και η βιωσιμότητα του εμπορίου των βατραχοπόδαρων.

Πηγή: iefimerida.gr