Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαζα

Μικρή παράταση μερικών ωρών, λόγω τεχνικών ζητημάτων, έλαβε ο απόπλους από το Λιμάνι της Λάρνακας του πλοίου Open Arms με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας φορτώθηκαν από χθες βράδυ σε πλατφόρμα που θα ρυμουλκήσει το πλοίο στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Το θαλάσσιο ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περί των 36 ωρών.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και σε επίσημη συνεννόηση με  το Ισραήλ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημείωσε ότι η αναχώρηση του σκάφους σύμφωνα και με τις ενέργειες του φορέα εκτέλεσης της αποστολής αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας  η ακριβής ώρα.

 Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Έχει ήδη γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του φορτίου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με στόχο την επίτευξη μιας αξιόπιστης διόδου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Τις επόμενες ώρες ενδεχομένως να καταπλεύσει στη Λάρνακα και δεύτερο σκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για την μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, από τη μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen.

Εν πλω για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται, εξάλλου, το πλοίο γενικής υποστήριξης General Frank S. Besson του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο, και αφού ενδεχομένως πραγματοποιήσει στάση στην Κύπρο, θα καταπλεύσει στη Λωρίδα της Γάζας, για να προχωρήσει στην κατασκευή προβλήτας για την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις ακτές της πόλης της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το πλοίο απέπλευσε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο από τη ναυτική βάση της Βιρτζίνιας στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κεντρική Διοίκηση Ένοπλων Δυνάμεων ΗΠΑ

Το Besson, ένα σκάφος υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταφέρει τον πρώτο εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών.

Η κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δυο μηνών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι υπογράμμισε ότι η βοήθεια που θα φθάνει μέσω Κύπρου στη Γάζα, θα υπόκειται σε ενδελεχείς ελέγχους προτού διανεμηθεί στους άμαχους Παλαιστίνιους.

Ντανιελ Χαγκαρι – Εκπρόσωπος Στρατού Ισραήλ

«Με βάση τις οδηγίες του Υπουργού Άμυνας και μαζί με τους εταίρους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αμερικανική κεντρική διοίκηση, συντονίζουμε τη δημιουργία μιας προσωρινής πλωτής ναυτικής αποβάθρας που προορίζεται να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αφού υποβληθεί σε πλήρη ισραηλινή επιθεώρηση».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ρίψεις από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, αλλά αυτές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών για αποφυγή της λιμοκτονίας των περίπου δυο εκατομμυρίων κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.