Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Κύπρος. Οι φουκούδες άναψαν από το πρωί, ενώ καρναβαλιστές και κανταδόροι βγήκαν στους δρόμους, τραγούδησαν και χόρεψαν, με τη σημερινή μέρα να μυρίζει όντως Τσικνοπέμπτη, αφού χιλιάδες ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν τον καλό καιρό για να στήσουν υπαίθρια πάρτι. 

Ο τρελός χαμός στη Λεμεσό

Τσικνοπέμπτη σήμερα και η πόλη του κεφιού και της διασκέδασης, η Λεμεσός, τίμησε δεόντως το έθιμο.

Σε κάθε γειτονιά και πλατεία και ένα υπαίθριο πάρτι. Κάποιοι φρόντισαν να πάρουν άδεια από την εργασία τους, ενώ άλλοι φαίνεται να έκαναν ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια διάλειμμα για να τσικνίσουν, να χορέψουν, να πιούν και να διασκεδάσουν.

«Όλη η Λεμεσός είναι μια μεγάλη παρέα σήμερα. Αυτό που γίνεται στη Λεμεσό την Τσικνοπέμπτη είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Να έχεις μια πόλη να τραπεζώνεται... Ένα μεγάλο τραπέζι με έξω καρδιά. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στη Λεμεσό», δήλωσε ο Δήμαρχος της Λεμεσού.

Από το ξέφρενο γλέντι στη Λεμεσό δεν θα μπορούσε να λείπει η βασιλική οικογένεια.

«Eίμαι ο βασιλιάς του 2010. Ο βασιλιάς της καρδιάς. Τα καρναβάλια τότε είχαν πέσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Για αυτό με ονόμασαν της καρδιάς», ανέφερε ο Βασιλιάς της καρδιάς, Άκης Τοικος.

«Σήμερα είναι η μέρα που λέω στα παιδιά στην οικογένεια και τους φίλους μου ότι τα καρναβαλια ότι ξεκινούν από τις 7 το πρωί και πάω στο σπίτι μετά τα μεσάνυχτα. Ήμουν βασίλισσα το 2013. Εισέπραξα χαρά και αγάπη που θα έχω να το θυμάμαι για την υπόλοιπη ζωή μου», δήλωσε η Βασίλισσα Έρμα.

«Είμαι πανέτοιμος να παραδώσω το στέμμα και σκήπτρο στη νέα βασίλισσα που έχει να προσφέρει στον κόσμο της Λεμεσού», ανέφερε ο Βασιλιάς Δημήτρης.

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου και με θετική κριτική για τους ψήστες.

 «Έχουμε αγοράσει 400 κιλά κρέας. 200 κιλά κοτόπουλο και 200 κιλά χοιρινό. Συν τα λουκάνικα χαλούμια παστουρμάς κλπ».

Τα καλαμπούρι έδινε και έπαιρνε σήμερα στη Λεμεσό με πολλούς καρναβαλιστές να μπαίνουν κυριολεκτικά στο πετσί του ρόλου που είχαν αναλάβει.

«Για καλή διαγωγή με έβαλαν εμένα για μια ώρα με έβαλαν εδώ να ψήνω για τον κόσμο με τούτον τον τρόπο να βγώ και εγώ ελεύθερα έξω. Είμα στον αέρα είμαι, παναγιά μου οι οι, έφυα».

Επόμενη στάση της κάμερας του ΑΝΤ1 η Σαριπόλου.

Σε κάθε στενό και ένα πάρτι. Ενώ οι ταβέρνες και τα μπαράκια της πόλης έσφυζαν από ζωή.

Από τις αμφιέσεις προμηνύεται και μια εντυπωσιακή παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών

«Βασίλισσα Λεμεσός το Διαμάντι της Μεσογείου εξού και τα διαμάντια. Ήταν μια υπέρλαμπρη γιορτή. Εγώ είχα μια μεγάλη εμπειρία. Και είχα 25 πρώτα βραβεία στα χειροποίητα κοστούμια. Το χειροποίητο κοστούμι έχει ξεκινήσει από τις παλιές μοδίστρες, το έχουμε διδαχθεί και οφείλουμε να το παραδώσουμε στις νέες γενιές».

Και για όσους διερωτούνται πότε ξεκίνησε να αποτελεί θεσμό το ολοήμερο τσίκνσιμα στη Λεμεσό , ο κύριος Γιώτης που διαμένει στη Σαριπόλου, μας παίρνει πίσω στο χρόνο και το 2010.

«Ενιώσαμε με τους γειτονιάς, με τον Πάμπο δαμέ, αγοράσαμε κρέας μπύρες πολλά βαρέλια και ξενικής το 2010 πρεπει να ταισαμε δύο – τρεις χιλιάδες κόσμο. Το 11 το 12 το ίδιο, ξεκίνησε ο κόσμος να έρχεται κάτω να τρώει να διασκεδάζει το μεσημέρι. Μέγα στόχος  να γίνει και εθνική γιορτή. Αργία», δήλωσε.

Σήμερα, ήταν μόνο η αρχή, το πρόγραμμα του ενδεκαημέρου που ακολουθεί είναι γεμάτο με εκδηλώσεις, χορό και τραγούδι.

Τίμησαν δεόντως το έθιμο της τσικνοπέμπτης και στη Λευκωσία

Σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, χαλούμια και παιδάκια είχαν σήμερα την τιμητική τους στη Λευκωσία.

Σε ολόκληρη την πρωτεύουσα στήθηκαν υπαίθρια πάρτι από εταιρείες και καταστηματάρχες, που φρόντισαν να τιμήσουν δεόντως το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

«Είναι η ευκαιρία να βρισκόμαστε μπροστά στους ανθρώπους μας, μαζί με τους ανθρώπους μας και περνάμε λίγες ώρες ξέγνοιαστα και όμορφα. Εκτός από δουλεία, αυτό κάνει πολύ καλύτερη την σχέση και την απόδοση όλων μας».

«Είναι μια μέρα η οποία περιμένουμε εμείς του ιδιωτικού τομέα, να την γιορτάσουμε με όλους τους συναδέλφους μας. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα».

«Έχει το η ημέρα πρέπει να γιορτάζουμε με τους συναδέλφους που τα αύριο εν να είμαστε πολλά πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί». 

Φουκούδες άναψαν και σε πολλά σχολεία, με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να το διασκεδάζουν με τη ψυχή τους.

«Είμαστε πολύ Χαρούμενοι σήμερα που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που λέμε το τερπνών μετά του ωφέλιμου. Αξιοποιούμε την ευκαιρία, για να τηρήσουμε τα έθιμα και να μάθουν τα παιδιά μας να εργάζονται ομαδικά να κάνουν κάτι μαζί να διασκεδάσουν να περάσουν όμορφα, να χαλαρώσουν πριν τις εξετάσεις», δήλωσε η Διευθύντρια του Λυκείου Κύκκου Β’ Μαριάννα Παναγιώτου Στυλιανού.

«Είναι μια σημαντική ανάπαυλα ιδιαίτερα για τους τελειόφοιτους οι οποίοι έχουν πολύ σκληρή δουλεία που έπεται μετά», δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Λυκείου Κύκκου Β΄ Κατερίνα Χριστοφίδου.

«Ήρθαμε εδώ να περάσουμε ωραία, να τηρήσουμε τα έθιμα μας. Ευχαριστούμε το σχολείο που μας βοήθησε και τον σύνδεσμο ειδικά».

«Ελπίζω όλοι να τσικνίσατε σήμερα να περάσατε υπέροχα. Στην υγειά σας».

«Περνούμε πολύ ωραία γλεντάμε, έχει μουσική ψήνουμε με τους καθηγητές μας. Μια ευκαιρία να έρθουμε και πιο κοντά και με τους γονείς του συνδέσμου γονέων και με τους καθηγητές μας».

Στο άκρως εορταστικό κλίμα της ημέρας, βοήθησε και ο ηλιόλουστος καιρός.

«Τσίκνισαν» με συναδέλφους, συγγενείς, φίλους, αλλά και τουρίστες στην Πάφο

Το γλέντι της Τσικνοπέμπτης σε Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου άρχισε από νωρίς το πρωί.

Δεκάδες πολίτες τήρησαν το έθιμο της μέρας και άναψαν τις φουκούδες για να τσικνίσουν μαζί με συγγενείς , φίλους και συναδέλφους .

Στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στο γλέντι μετείχαν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες, με το μενού να περιλαμβάνει διάφορα κρεατικά στη σχάρα, όπως σουβλάκια, σιεφταλιά, λουκάνικα, παστουρμάδες, χαλούμι και μανιτάρια …τα οποία συνοδεύονταν με κρασί , ζιβανία και μπύρες .

Πολλοί χαρακτήρισαν την Τσικνοπέμπτη ως μία ευκαιρία για να ξεφύγουν λίγο από τη ρουτίνα και να διασκεδάσουν αλλά και για να υποδεχτούν με αυτό τον τρόπο το καρναβάλι.

Τα εδέσματα της Τσικνοπέμπτης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και πολλοί ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο και διασκέδασαν μαζί με τους καταστηματάρχες

Το πρόγραμμα της γιορτής, περιλάμβανε μουσική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορα συγκροτήματα και σχολές χορού της επαρχίας, αλλά και παιχνίδια.