Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεσ

Σίγουρα δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για  δικά του λάθη και παραλήψεις. Χθες ωστόσο, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης του, ήταν η πρώτη φορά που  αναγκάστηκε να τα απαριθμήσει, έστω και με την υποσημείωση πως δεν επρόκειτο για λάθη  σε πολιτικές που έβλαψαν την κοινωνία, αλλά για συμπεριφορές και επιλογές, που όπως είπε  διορθώθηκαν αμέσως.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Δεν ήταν ανεκτό να υπάρχουν υπερωρίες σε άτομα που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε και σωστό να υπάρχουν αναρτήσεις από κυβερνητικούς λογαριασμούς σε προσωπικές στιγμές, αλλά και ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει καλύτεροι έλεγχοι σε διορισμούς που έγιναν».

Αναφορά που παραπέμπει τόσο στις περιπτώσεις της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Δόξας Κωμοδρόμου, και του Υφυπουργού πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη, όσο και σε μια σειρά άλλων διορισμών, είτε στο προεδρικό είτε σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Η αναγνώριση ακριβώς των λαθών, αλλά η ανάγκη για μη επανάληψης τους ήταν κατά τον πρόεδρο ο λόγος που προχώρησε τόσο στη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, και την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς των Υπουργών, όσο και στη νομοθετική ρύθμιση της πρόσληψης Συμβούλων.

Στο σημείο αυτό υπεραμύνθηκε της απόφασης του για πρόωρο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας μεν την ευθύνη των επιλογών του, αλλά και διατυπώνοντας δε σαφή παράπονα για όσους απομακρύνθηκαν από το υπουργικό.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Η κοινωνία μπορεί να δείχνει υπομονή, εγώ δεν έχω την ευχέρεια να έχω υπομονή από τους Υπουργούς. Θέλω να τρέξουν τα πράγματα. Δεν θα επιμένω επειδή έκανα λάθος επιλογές για να μην κριθώ ή να μην κατηγορηθώ.»

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και στις υποδείξεις της αντιπολίτευσης πως τα μέτρα στήριξης δεν είναι αρκετά, ο κος Χριστοδουλίδης επέμεινε  πως η δημοσιονομική υπευθυνότητα για την κυβέρνηση τους είναι αδιαπραγμάτευτη, παραπέμποντας παράλληλα στους δείκτες της Κομισιόν σύμφωνα με τους οποίους η Κύπρος το 2024 θα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.

«Όταν αναλάβαμε  τα ηνία της χώρας, παρά τις παραινέσεις  από όλα τα κόμματα να ανακοινώσουμε  μέτρα δεν το κάναμε  γιατί έπρεπε να αναμένουμε  να πετύχουμε την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά και να έχουμε τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό. Αμέσως μετά, συμπεριφερόμενος υπεύθυνα, ανακοινώσαμε μέτρα, ανακοινώσαμε ένα δεύτερο πακέτο μέτρο και θα ανακοινώσουμε και άλλα μέτρα εάν και εφόσον χρειαστεί», ανέφερε

Ειδικότερα σε σχέση με αυξήσεις στην ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού επεσήμανε πως το πρόβλημα  προϋπήρχε της διακυβέρνησής του, αναφέρθηκε στο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», σημειώνοντας ότι από την περασμένη Παρασκευή που προκηρύχθηκε έχουν υποβληθεί 4.000 αιτήσεις.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Αυτό το πρόγραμμα, σας ανακοινώνω απόψε ότι, θα το αξιολογήσουμε και θα το επαναπροκηρύξουμε. Δε μπορούμε σε μια χώρα που έχουμε τόσο ήλιο, οι τιμές στον ηλεκτρισμό να είναι τόσο ψηλές.»

Θα υπάρξουν δεσμεύτηκε και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα, όχι όμως και οριζόντια.