Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Μέδουσες εμφανίστηκαν στα νότια και νοτιο-ανατολικά παράλια της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο παρέχει συμβουλές σε περίπτωση που αυτές έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Προσθέτει ότι «με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας του κοινού, το Τμήμα ενημερώνει ότι έχει παρατηρηθεί εμφάνιση μεδουσών του είδους Rhopilema nomadica, κοινώς γνωστό και ως Νομαδική μέδουσα, στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου, κυρίως μεταξύ των περιοχών Λάρνακας και Βασιλικού».

Η Νομαδική μέδουσα, «έχει σώμα (σκιάδιο) σε σχήμα ημισφαιρίου, η διάμετρος του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι το 1μ σε διάμετρο. Κάτω από το σώμα εκτείνονται 8 χοντρά πλοκάμια που πηγάζουν από το κεντρικό σημείο του σώματος. Τα πλοκάμια φέρουν εκατομμύρια νηματοκύστεις, οι οποίες όταν έρθουν σε επαφή με ξένο σώμα, απελευθερώνουν ένα μικροσκοπικό «κεντρί», το οποίο φέρει δηλητήριο. Το χρώμα της Νομαδικής μέδουσας είναι συχνά γαλακτώδες προς το γαλάζιο του πάγου».

Όπως εξηγείται «το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και εισέβαλε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται εξάρσεις του πληθυσμού στο είδος. Η παρουσία και αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και οφείλεται κυρίως στην κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυξημένη θερμοκρασία, και στα αυξημένα θρεπτικά συστατικά».

Σημειώνεται «ότι το φαινόμενο πιθανόν να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της Κύπρου».

Το συγκεκριμένο είδος, R. nomadica, «μπορεί να προκαλέσει πολύ οδυνηρό τσίμπημα στον άνθρωπο, μιας και η επαφή των πλοκαμιών με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς, αίσθημα καύσης, κνησμό, οίδημα στο δέρμα και έντονο πόνο. Τα συμπτώματα  ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες σε σοβαρές περιπτώσεις και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, αλλά και να αγγίξει τις μέδουσες».

Ωστόσο σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, το ΤΑΘΕ συμβουλεύει το κοινό όπως «ακινητοποιήσει το προσβεβλημένο μέρος του σώματος για αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης των πλοκαμιών και να αφαιρέσει τα πλοκάμια ή τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών με τη χρήση μιας πλαστικής κάρτας, με ένα κομμάτι ξύλο ή με ένα τσιμπιδάκι, αλλά ποτέ με γυμνά χέρια, αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά».

Ακόμα το κοινό καλείται να ξεπλύνει «προσεκτικά με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβει την πληγείσα περιοχή και να μην χρησιμοποιήσει γλυκό νερό. Επίσης να αποφύγει αυτοσχέδιες θεραπείες όπως ξέπλυμα της περιοχής με γλυκό νερό ή αλκοόλ, άσκηση πίεσης ή κάλυψη του τραύματος με επιδέσμους, χρήση κρεμών ή αντιισταμινικών χωρίς ιατρική συμβουλή».

Σε περίπτωση που «ο πόνος και η ενόχληση παραμένει το κοινό καλείται να συμβουλευτεί έναν γιατρό. Επίσης σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει/μεταβεί σε γιατρό ή Νοσοκομείο».