Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου, Χάρι, έχασε την προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της κυβέρνησης του Λονδίνου σχετικά με την ασφάλειά του τις ημέρες που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O δούκας του Σάσεξ προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η ασφάλειά του αφού πλέον έπαψε να είναι «εργαζόμενος βασιλιάς».

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ξεκίνησε να εξετάζει την προσφυγή του αδερφού του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος αμφισβητεί την απόφαση να μην τυγχάνει αστυνομικής προστασίας όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο δούκας του Σάσεξ και η σύζυγός του Μέγκαν έχασαν το δικαίωμα συστηματικής προστασίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, το κόστος της οποίας κάλυπτε ο βρετανικός λαός, αφότου αποφάσισαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την βασιλική οικογένεια το 2020 και να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η έφεση, οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών είπαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να έχει χρηματοδοτήσει την αστυνομική ασφάλεια, αλλά αυτές θα αποτελούσαν «εξατομικευμένες ρυθμίσεις, ειδικά προσαρμοσμένες σε αυτόν».

Όπως σημειώνει το BBC, η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές επισκέψεις του Δούκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο ίδιος υποστήριξε ότι με το χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας θα είναι δύσκολο να επισκέπτεται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πατρίδα του.

Στην απόφαση, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, σερ Πίτερ Λέιν, απέρριψε την υπόθεση του δούκα του Σάσεξ διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρανομία στη λήψη απόφασης για την υποβάθμιση της ασφάλειας του πρίγκιπα Χάρι, ενώ ακόμη διαπίστωσε πως η απόφαση δεν ήταν παράλογη, ούτε αμαυρώθηκε από διαδικαστική αδικία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές επισκέψεις του αδερφού του διαδόχου του βρετανικού θρόνου στη γενέτειρά του καθώς ο ίδιος υποστήριξε ότι με το χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας θα είναι δύσκολο να επισκέπτεται με την οικογένειά του την πατρίδα το.

Οι δικηγόροι του Χάρι υποστήριξαν ότι ήταν μία άδικη απόφαση. Ωστόσο, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως η ασφάλειά του θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Πηγή: protothema.gr