Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χειροβομβιδα

Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα με τις ελαττωματικές χειροβομβίδες, με την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής να ετοιμάζεται να το θέσει στο μικροσκόπιό της, αυτεπάγγελτα, με πρόταση του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία. Ο τραυματισμός του άτυχου ΕΛΔΥΚάριου δεν αποτελεί το πρώτο περιστατικό με ίδιου τύπου χειροβομβίδα, αν και το Υπουργείο Άμυνας τονίζει σε ανακοίνωση του ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, για να μην επηρεάσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής οδηγείται το ζήτημα με τις ελαττωματικές χειροβομβίδες, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ζαχαρίας Κουλίας, μέλος της Επιτροπής, στον απόηχο του περιστατικού στο Πεδίο Βολής του Αγίου Μοδέστου, που είχε ως συνέπεια τον ακρωτηριασμό του δεξιού χεριού στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ.

Ζαχαρίας Κουλίας – Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

«Πρόθεση μου είναι να εισηγηθώ στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής να γραφεί αυτεπάγγελτα από όλη την επιτροπή το σοβαρό θέμα και το ατύχημα που συνέβη με την χειροβομβίδα διότι παρόμοιο ατύχημα αν θυμούμαι καλά είχαμε το 2015-16 που ένα παιδί των ΟΥΚ είχε παρόμοιο τραυματισμό και εισηγηθήκαμε ότι όλο το υλικό έπρεπε να αποσυρθεί καθότι πρόκειται για χειροβομβίδες ελαττωματικές. Είναι μια παρτίδα από την Αίγυπτο αν δεν κάνω λάθος. Η υπόσχεση που είχαμε τότε από το Υπ. Άμυνας ήταν ότι θα αποσυρθούν αφθονεί και πάρα χρήμα».

Η υπόθεση τραυματισμού του στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ δεν ήταν πρωτόγνωρη για το Υπουργείο Άμυνας, καθώς τον Απρίλιο του 2014, και πάλι στο πλαίσιο άσκησης, ο τότε 19χρονος εθνοφρουρός Ανδρέας Δουλαππάς είχε τραυματιστεί, σε άσκηση της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών από ιδίου τύπου χειροβομβίδα, και με αποτέλεσμα να υποστεί και αυτός ακρωτηριασμό.

Ο Ανδρέας, επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο τον άτυχο ΕΛΔΥΚάριο δίνοντας του θάρρος για τον δύσκολο αγώνα που καλείται να αντιμετωπίσει.

«Πήγα εχτές να δω το παιδί και αυτόν και την οικογένεια του πρωτίστως για να του συμπαρασταθώ να δείξω ότι υπάρχει συνέχεια και μετά από αυτού του είδους τραυματισμών. Το παιδί ακόμη είναι στα πολύ αρχικά στάδια, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η υγεία του και η οικογένεια του ήταν όλοι σε μια κατάσταση θλιβερή», είπε σε δημοσίευση του στα κοινωνικά δίκτυα».

Υπουργείο Άμυνας

«Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα προς διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στον τραυματισμό του οπλίτη. Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, εστιάζουν στη διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου και στην αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που επιβαρύνουν τη συναισθηματική κατάσταση του παθόντα, των οικείων, των συναδέλφων, καθώς επίσης και συνολικά του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Οποιεσδήποτε επιπρόσθετες δηλώσεις, ενδεχομένως να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο και να οδηγήσουν στην εξαγωγή πρόωρων και πιθανώς αυθαίρετων συμπερασμάτων».
 
Το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις διαδικασίες, ώστε ο τραυματίας οπλίτης της ΕΛΔΥΚ να διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο και να τύχει της θεωρούμενης καλύτερης δυνατής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.