Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΡΙΚ

Στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς παραπέμπει ο Γενικός Ελεγκτής το ΡΙΚ, για διερεύνηση του ενδεχομένου κατάχρησης εξουσίας. Σε έκθεση που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το ΡΙΚ διαπιστώνεται η εκτόξευση του κόστους μισθοδοσίας κατά 33% σε πέντε χρόνια από αλόγιστες προσλήψεις και παράνομες μισθολογικές αναβαθμίσεις για υπαλλήλους. Επισημαίνεται  και η περίπτωση βοηθού συντάκτη ο οποίος ενώ δεν συμπλήρωνε τις ώρες εργασίας του μήνα, διεκδικούσε και λάμβανε, με την έγκριση του Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων, χρηματική αποζημίωση για υπερωρίες.

Όπως σημειώνεται, παρά το ψηλό κόστος μισθοδοσίας το ίδρυμα προχώρησε σε μισθολογικές αναβαθμίσεις και παράνομες, όπως αναφέρει αναβαθμίσεις υπαλλήλων σε θέσεις της επιστημονικής βαθμίδας χωρίς να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή και χωρίς το πτυχίο τους να είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ.

Επισημαίνεται ότι αναβαθμίσεις υπαλλήλων έγιναν σε θέσεις που είχαν καταργηθεί στον Προϋπολογισμό και χωρίς αυτό να προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ιδρύματος.

Αναφέρεται ακόμα ότι το ΡΙΚ οφείλει να καλύψει τις ανάγκες του σε γραφείς από το υφιστάμενο γραμματειακό προσωπικό που διαθέτει και όχι να προβαίνει σε νέες προσλήψεις.

«Να τηρηθεί το ωράριο εργασίας περιλαμβανομένου και του Γενικού Διευθυντή»

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τιτλοφορείται: «Έλεγχος Εφαρμογής της Συμφωνίας μεταξύ ΡΙΚ και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για το νέο Οργανόγραμμα του ΡΙΚ και άλλα θέματα Προσωπικού».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης το ΡΙΚ καλείται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση του ωραρίου από όλους τους υπαλλήλους, περιλαμβανομένου και του Γενικού Διευθυντή και των Διευθυντών/Προϊστάμενων των Τμημάτων. Στην έκθεση αναφέρονται παραδείγματα υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το ωράριο τους αλλά πληρώνονταν με υπερωρίες.

Βοηθός συντάκτης έλαβε υπερωρίες ενώ δεν συμπλήρωσε τις ώρες εργασίας του

Όπως αναφέρεται, κατόπιν καταγγελίας, έγινε έλεγχος για τους μήνες Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2023, για συγκεκριμένο Βοηθό Συντάκτη - Τμήμα Ειδήσεων και Επικαίρων (ΤΕΕ) στη βάση των κτυπημάτων της κάρτας και τις απολαβές που του καταβλήθηκαν. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος συντάκτης ενώ δεν συμπλήρωνε τις ώρες εργασίας του μήνα, διεκδικούσε και λάμβανε, με την έγκριση του Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων, χρηματική αποζημίωση για υπερωρίες.

«Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2023, ενώ παρουσίαζε έλλειμμα 8, 2 και 2,5 ωρών, αντίστοιχα, διεκδίκησε και του καταβλήθηκαν υπερωρίες, ύψους €237,68, €237,68 και €312,02, αντίστοιχα. Η έγκριση από τον Διευθυντή του ΤΕΕ για την πληρωμή δόθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κτυπήματα της κάρτας. Για τις ώρες που εργαζόταν εξ αποστάσεως, διεκδικούσε και λάμβανε επίδομα υπεύθυνου Σύνταξης, ενώ όπως μας ανάφερε ο Διευθυντής Ειδήσεων, κατά τις ώρες αυτές, στο ΡΙΚ, εργαζόταν κι άλλος υπεύθυνος σύνταξης. Τα πιο πάνω θέματα τέθηκαν υπόψη του ΔΣ του ΡΙΚ για σχόλια και απόψεις, με την επιστολή της Υπηρεσίας μας ημερ. 19.10.2023, χωρίς όμως να απαντηθούν.»

Καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα πως: «οι ενέργειες του Ιδρύματος, το οποίο στηρίζεται στην κρατική χορηγία, αναμένεται να εκτοξεύσουν περαιτέρω το μισθολογικό κόστος και κατ’ επέκταση τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη», γι’ αυτό και η έκθεση αποστέλλεται στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για διερεύνηση του ενδεχομένου κατάχρησης εξουσία.

Στις γενικές συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να αλλάξει εντελώς την κουλτούρα διακυβέρνησής του, έχοντας ως γνώμονα την υποχρέωσή του να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ιδρύματος και των πολιτών γενικότερα και να ενεργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας με εφαρμογή των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης. «Σαν πρώτο βήμα, επαναλαμβάνουμε τη σύσταση της Υπηρεσίας, για εκσυγχρονισμό των Κανονισμών του 1966, ούτως ώστε τα Σχέδια Υπηρεσία να εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρακτική που ισχύει και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και συμφωνεί και το ΥΠΕΣ», προστίθεται.

-Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας