Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιταλια

Αιθαλομίχλη στο Μιλάνο, άδειοι ταμιευτήρες νερού στη Σικελία και μειωμένη παραγωγή κρασιού στο Πιεμόντε είναι ορισμένες από τις παρενέργειες της λειψυδρίας στην Ιταλία.

Χθες Τρίτη, οι αρχές στο Μιλάνο και σε άλλες οκτώ πόλεις στη Λομβαρδία απαγόρευσαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με ρύπους. Η περιοχή της Λομβαρδίας που έχει βαριά βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε υψηλά επίπεδα ρύπανσης που είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τα υψηλά επίπεδα οφείλονται σε τρεις παράγοντες, σύμφωνα με την ιταλική περιβαλλοντική ομάδα Legambiente: τις εκπομπές ρύπων από τις οδικές μεταφορές, τη θέρμανση των σπιτιών και τον τομέα της γεωργίας.

Η περιοχή, η οποία φιλοξενεί πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, απαγόρευσε τον συνηθισμένο ψεκασμό ζωικών απορριμμάτων στα χωράφια, μια πρακτική που είναι γνωστό ότι προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Βόρεια Ιταλία κατατάσσεται μεταξύ των πιο μολυσμένων περιοχών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Μέρος του προβλήματος της Λομβαρδίας είναι γεωγραφικό, βρίσκεται σε μια λεκάνη ανάμεσα σε βουνά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλός αερισμός.

Υψηλά επίπεδα σωματιδίων καταγράφηκαν επίσης στην Ρώμη, ενώ πολλές περιφέρειες σε όλη την Ιταλία υποφέρουν από ξηρασία ή σοβαρή έλλειψη βροχής. Επίσης τα επίπεδα χιονιού μειώθηκαν τόσο στις Άλπεις όσο και στα Απέννινα ‘Ορη.

Στη Σικελία κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω ξηρασίας ενώ στο νησί της Σαρδηνίας υπάρχει περιορισμός στο νερό που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Οι νότιες περιοχές της Απουλίας και της Μπαζιλικάτα υποφέρουν επίσης, με την ένωση αγροτών Coldiretti να προειδοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο ότι οι θερμές θερμοκρασίες έχουν ξυπνήσει νωρίς χιλιάδες μέλισσες από τον χειμερινό τους ύπνο.

Αυτό απειλεί την επικονίαση ορισμένων καλλιεργειών επειδή οι μέλισσες δεν συγχρονίζονται με την περίοδο ανθοφορίας των φυτών κατά την οποία συγκεντρώνουν τη γύρη.

Πηγή: ΚΥΠΕ