Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εκτός κινδύνου σε σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται η 18χρονη που τραυματίστηκε χθες βράδυ, μετά από έκρηξη σε πολυκατοικία στην Έγκωμη. Την ίδια ώρα ανακριτική ομάδα συνέστησε η αστυνομία με τις έρευνες να κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, η διαρροή υγραερίου είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο αίτιο της έκρηξης.

Η 18χρονη η οποία βρισκόταν σε ένα από τα διαμερίσματα την ώρα του περιστατικού, φέρει εγκαύματα σε όλο της το σώμα και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ βρίσκεται εκτός αναπνευστήρα. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, στο κρατικό ραδιόφωνο, η νεαρή φέρει εγκαύματα στο 40% του σώματος της, με την κατάσταση της να κρίνεται ως σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου, ενώ γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας της. 

Σε ό,τι αφορά ένα δεύτερο πρόσωπο που διαμένει στον χώρο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη, αλλά υπέστη σοκ όταν είδε την κατάσταση του χώρου μετά την έκρηξη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το εν λόγω πρόσωπο, πρόσθεσε δεν ήταν στον χώρο όταν συνέβη η έκρηξη.  

Κομμάτια από πόρτες στις απέναντι κατοικίες

Διαρροή υγραερίου δείχνουν οι μέχρι στιγμής έρευνες

«Φαίνεται στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο ενδείξεις και οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις μας να οδηγούν σε διαρροή υγραερίου», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής.  

«Ερευνούμε τώρα κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η διαρροή υγραερίου. Μιλούμε για τρομερή καταστροφή, για πολύ υλικό και μπάζα που βρίσκονται στο εσωτερικό, άρα προφανώς σήμερα το έργο της διερεύνησης είναι να προχωρήσουμε με το να αφαιρούμε τα μπάζα. Για να δούμε αν υπήρξε κάτι που δεν εντοπίσαμε χθες, αν υπήρξε οποιαδήποτε πηγή θέρμανσης από υγραέριο, ή μαγειρική συσκευή. Αυτό είναι το πρώτο ενδεχόμενο που διερευνούμε να δούμε αν υπήρξε κάτι εντός του χώρου που έγινε η έκρηξη», εξήγησε ο κ. Κεττής. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «από εκεί και πέρα, με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα διερευνήσουμε και τις παροχές υγραερίου στο συγκεκριμένο οικοδόμημα: που ήταν οι παροχές, που έδιναν το υγραέριο, ούτως ώστε να εντοπίσουμε που υπήρξε η διαρροή και ποια πηγή βρήκε η διαρροή για να γίνει η έκρηξη».  

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, όσον αφορά τη μαρτυρία της 18χρονης, ότι μύριζε αέριο εδώ και μέρες, ο κ. Κεττής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι στο πλαίσιο της διερεύνησης, «στο μαρτυρικό υλικό που θα πάρουμε». 

Προς δύο κατευθύνσεις οι έρευνες

Από πλευράς αρχών συνεχίζονται οι έρευνες, ούτως ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη, με την αστυνομία να συστήνει από χθες ανακριτική ομάδα με επικεφαλής αξιωματικό της Αστυνομίας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, οι έρευνες, πέρα από τα αίτια, κινούνται και σε μία ακόμη κατεύθυνση: κατά πόσον τα εν λόγω υποστατικά, στα οποία φιλοξενούνται φοιτητές, είναι κατάλληλα και κατέχουν όλες τις άδειες.

Οι εξετάσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και άλλους συναρμόδιους φορείς, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι το σοβαρότερο ενδεχόμενο αίτιο πρόκλησης της χθεσινοβραδινής έκρηξης είναι η διαρροή υγραερίου, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί από τις εξετάσεις που θα γίνουν σήμερα. "Ο χώρος έχει ισοπεδωθεί και είναι δύσκολη η διερεύνησή του, όμως σήμερα θα γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις", επεσήμανε.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως πρόκειται για έκρηξη λόγω πιθανής απώλειας υγραερίου, ωστόσο οι εξετάσεις θα συνεχιστούν σήμερα.  

Από την έκρηξη, σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις τοιχοποιίας στο ισόγειο της κατοικίας, όπου υπάρχουν συνολικά έξι στούντιο. 

 

1
1
1
1
1