Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πόλεμος στη Γάζα

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ φέρεται να συναντήθηκε «μυστικά» με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν αλ Θάνι, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με σκοπό την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι της Χαμάς, ανέφερε χθες Παρασκευή ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δυο ενημερωμένες πηγές του.

Στη συνάντηση που όπως όλα δείχνουν κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της ανακωχής στη Γάζα.  

Επικαλούμενος πηγή του που δεν κατονομάζει, ο ιστότοπος σημείωσε πως ο κ. Χέρτσογκ πήρε μαζί του στο Μόναχο κάποιους από τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι τον Νοέμβριο και συγγενείς ομήρων.

Αξιωματούχοι του Κατάρ και της Αιγύπτου με την υποστήριξη των ΗΠΑ μεσολαβούν προκειμένου να κηρυχθεί νέα ανακωχή στον πόλεμο που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες.

Πέραν του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτσογκ, στη διάσκεψη του Μονάχου αναμενόταν να συμμετάσχει ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς. Παρόντες θα είναι επίσης αντιπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής και αραβικών χωρών, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τουλάχιστον πέντε ασθενείς είναι νεκροί εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που σήμανε πως δεν έφθανε οξυγόνο στα δωμάτιά τους, σε νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας τον έλεγχο του οποίου κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός. 

«Οι γεννήτριες του νοσοκομειακού συγκροτήματος σταμάτησαν να λειτουργούν και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε» στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, καθιστώντας τις ισραηλινές δυνάμεις «υπεύθυνες» για τους θανάτους πέντε ασθενών.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως η «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις διεξήχθη διότι διέθετε «αξιόπιστες πληροφορίες» των ειδικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς είχε κρατήσει ομήρους σε αυτό και πιθανόν βρίσκονταν ακόμη εκεί «πτώματα ομήρων».