Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βουλή Ελλάδας

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση πλήρων γονικών δικαιωμάτων στις ομόφυλες οικογένειες από τη Βουλή των Ελλήνων, αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά από διήμερη συζήτηση.

Συγκεκριμένα, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 176 βουλευτές, καταψήφισαν 76 βουλευτές, 46 βουλευτές απείχαν και παρών δήλωσαν δύο βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν θετικά η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ωστόσο, καθώς η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσαν προς τους βουλευτές τους θέμα κομματικής πειθαρχίας υπήρξαν διαφοροποιήσεις εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων, με διαφορετικές τοποθετήσεις και αποχές βουλευτών.

16η χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή προηγήθηκαν τοποθετήσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στις αρμόδιες Επιτροπές, με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν την ομόφυλη γονεϊκότητα με δυσμενείς για τα παιδιά συνέπειες.

Μητσοτάκης: Δικαιοσύνη στις ομογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποδίδει επιτέλους δικαιοσύνη στις ομογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, καθιστώντας ορατούς ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν αόρατοι. Μιλώντας για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι τα δικαιώματα είναι θέμα αρχής για την κυβέρνηση και η διεύρυνσή τους κρίνει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα μιας δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι αν και το νομοσχέδιο είναι ατελές, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση το στηρίζει. Παράλληλα, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τους βουλευτές της –μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον ένας Υπουργός– που δεν θα το ψηφίσουν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποκαθιστά ένα ζήτημα δικαιοσύνης και ισότητας των πολιτών, ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της σε ευρύτερα ζητήματα δικαιωμάτων.

ΚΚΕ: Εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας

Το ΚΚΕ δια του Γενικού Γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι φέρνει αλλαγές «σε ό,τι αφορά στην τεκνοποίηση, στην τεκνοθεσία, στην κατεύθυνση ακόμα πιο γενικευμένης εμπορευματοποίησης».

Εναντίον του νομοσχεδίου, σε οξείς τόνους, τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για «αντεθνικό, αντικοινωνικό, αντιχριστιανικό νομοσχέδιο».     

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε τη στήριξη του κόμματός του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «νίκη του κινήματος» και επικρίνοντας τη Νέα Δημοκρατία για τις εσωτερικές της διαφοροποιήσεις.

Ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός σημείωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοθετήματος «η Βουλή βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του κοινοβουλευτικού βίου τού νέου ελληνισμού».

Ο Βασίλης Στίγκας από την πλευρά των Σπαρτιατών χαρακτήρισε «ύβρη» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι βάζει «ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια».

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, «χωρίς αστερίσκους», όπως είπε, και δηλώνοντας ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική της ομάδα θα στηρίξει ένα νομοσχέδιο που διευρύνει την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες.

Ιδιαίτερη εντύπωση, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, προκάλεσε και η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό αλλοιώνει τις παραδοσιακές έννοιες της οικογένειας και ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.

Μετά την ψήφιση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω». Ερωτηθείς για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά επανέλαβε ότι «ο καθένας έχει την άποψή του».

Πηγή: ΚΥΠΕ