Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Σαν να ζούσαν τις τελευταίες τους στιγμές ένιωσαν οι κάτοικοι της Γερμασόγειας, όταν οι έντονοι άνεμοι, το χαλάζι και οι ανεμοστρόβιλοι επέλασαν από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λεμεσού. 

«Ένα δευτερόλεπτο να καθυστερούσα να αρπάξω το μωρό δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί», είπε η κ. Γαβριέλλα, μητέρα ενός δίχρονου παιδιού.

Οι μετεωρολόγοι είχαν εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονταν, όμως τίποτα δεν προετοίμασε τους κατοίκους για το απόκοσμο σκηνικό που δημιούργησε η πρωτοφανής καταιγίδα. 

Ερασιτεχνικά βίντεο κυκλοφόρησαν αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την στιγμή που ανεμοστρόβιλοι και ισχυροί άνεμοι σάρωσαν την περιοχή της Γερμασόγειας, βυθίζοντας την στο σκοτάδι, καθώς απέκοψαν πασσάλους της Αρχής Ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να διακοπεί σε πολλά σημεία η παροχή ρεύματος. 

Κρανίου τόπος 

Δέντρα ξεριζώθηκαν, ταμπέλες λύγισαν και κεραμίδια αποκολλήθηκαν από τις στέγες. 

Τσίγκοι, και αντικείμενα ανεξαρτήτως βάρους και μεγέθους, σκόρπισαν στους δρόμους, στο παραλιακό μέτωπο της Γερμασόγειας, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο. 

Επί ποδός βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του Δήμου Γερμασόγειας, η Πολιτική Άμυνα, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Επαρχιακή Διοίκηση και η Αρχή Ηλεκτρισμού, για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και άμεση αποκατάσταση των ζημιών, όπου αυτό ήταν δυνατόν. 

«Aπό θαύμα έχουμε μόνο υλικές ζημιές και ένα τραυματισμό», ανέφερε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς. 

Ένα από τα υποστατικά που δέχθηκαν το πλήγμα από τους έντονους ανέμους είναι το υποστατικό πίσω μου. 

Ενώ λίγο πιο πάνω στην περιοχή Πανιότη ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε νεόκτιστες κατοικίες, ξηλώνοντας κάγκελα και περιφράξεις, και θρυμματίζοντας τις μεγάλες τζαμαρίες. 

«Ήταν κάτι τρομακτικό. Ήταν γύρω στις 3:30 η ώρα το βράδυ. Ξυπνήσαμε από ένα πολύ δυνατό θόρυβο. Αρχικά νομίσαμε ότι είναι βροχή. Ξυπνήσαμε. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να δούμε αν ήταν καλά τα παιδιά. Ξύπνησαν οι κόρες μας. Αντιληφθήκαμε μετά ότι έμπαζε το σπίτι αέρα. Είχαμε διακοπή ρεύματος την ίδια ώρα. Κατεβήκαμε κάτω και είδαμε ότι όλο το σαλόνι η κορνίζα με το γυαλί είχε καταρρεύσει και είχαν σπάσει τα γυαλιά μέσα στο δωμάτιο», ανέφερε η κ. Χαρά.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Καταγράφηκε μόνο ένας τραυματισμός. 

Στην προσπάθεια του να σώσει τα παιδιά του, από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου μέσα από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένειά του, 38χρονος Ισραηλίτης υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων. 

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε επέμβαση συγκόλλησης δακτύλων, και σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

Έριξε και γερανό 

Η σφοδρότητα του ανεμοστρόβιλου έριξε γερανό στο εργοτάξιο. διέλυσε πασσάλους με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει κομμένα καλώδια. 

Ο υπεύθυνος μηχανικός του εργοταξίου στο σημείο όπου ανατράπηκε ο γερανός ανέφερε πως με τη βοήθεια των συγκολλητών και άλλων ειδικών θα τεμαχίσουν σε μικρότερα μέρη τον γερανό και θα τον απομακρύνουν από το εργοτάξιο εντός των επόμενων 48 ωρών.