Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεμεσος ζημιες 4

Σε κινητοποίηση βρίσκεται από τις 3:00 τα ξημερώματα η δημοτική Αρχή στη Γερμασόγεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων και ζημιών που προκάλεσαν τουλάχιστον δυο ανεμοστρόβιλοι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα πρόσωπο υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στη Λευκωσία. Έκλεισαν 20 δρόμοι λόγω πτώσης δέντρων και πασάλων ενώ ανατράπηκε και γερανός σε εργοτάξιο. Κάποιες οικογένειες, σύμφωνα με τον Δήμαρχο έμειναν άστεγες λόγω των ζημιών στις οικίες τους. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Γερμασόγεια, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τόνισε θα σταθεί αρωγός η κυβέρνηση σε όσους έχουν υποστεί ζημιές.

Σημειώνεται ότι θα διευθετηθεί χώρος διαμονής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, Κυριάκο Ξυδιά γύρω στις 5 με 6 κατοικίες χρειάζονται χώρο διαμονής, οι υπόλοιποι προτιμούν να επιδιορθώσουν ότι μπορούν και να μείνουν κανονικά στα σπίτια τους.

υπουργος εσωτερικων ζημιες λεμεσος

Οι ζημιές είναι τεράστιες σε οικίες και υποστατικά, ανέφερε ο Δήμαρχος, κάνοντας λόγο για δύο τουλάχιστον ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την Γερμασόγεια, από την περιοχή του ξενοδοχείου Apollonia και βορειότερα προς την περιοχή Πανιότη.

«Έπεσαν δέντρα και πάσσαλοι της ΑΗΚ, καταστράφηκαν φυτώρια, έσπασαν τζάμια και έφυγαν κεραμίδια από στέγες» είπε και σημείωσε ότι «αυτό που ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρο».

λεμεσος ζημιες

Περίπου 20 δρόμοι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της πτώσης δέντρων και πασάλων, ενώ στην οδό Ανδοκίδου υποχώρησε και ανατράπηκε γερανός από εργοτάξιο.

Το πρωί κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πανιώτη και ήδη ενημερώθηκε η διεύθυνση του δημοτικού ότι το σχολείο θα παραμείνει σήμερα κλειστό, συμπλήρωσε.

λεμεσος ζημιες 2

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε, συνεργεία του Δήμου, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Επαρχιακή Διοίκηση, βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

λεμεσος ζημιες 3

Πληροφορία που έδωσε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, για τραυματισμό ενός προσώπου, επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία, άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού, κατά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στην οικία όπου διέμενε.

Ο τραυματίας, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπεβλήθη σε χειρουργικη επεμβαση και εχουν συγκολησει τα δαχτυλα του.

ητφδ
φεδσ
ρεσα

Προσοχή στις μετακινήσεις τονίζει η Πυροσβεστική

Θερμή παράκληση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διαμέσου του εκπρόσωπού τύπου Ανδρέα Κεττή για τη σημερινή διακίνηση των πολιτών στη Λεμεσό.

λεμεσος ζημιες 5

Ο κ. Κεττής καλεί τον κόσμο να είναι προσεκτικός στις μετακινήσεις του από πιθανά ηλεκτρικά καλώδια ή ευτελή υλικά που πιθανόν να προκαλέσουν ζημίες σε ανθρώπινες ζωές.

λεμεσος ζημιες 6

Σε περίπτωση εντοπισμού να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές.

λεμεσος ζημιες 7

Μέχρι τις 19:00 επιδιόρθωση των ζημιών, λέει η ΑΗΚ

Τα συνεργεία της εργάζονται αδιάκοπα από το βράδυ της Τρίτης, για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης αφού το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, άφησε εκτεταμένες ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, αναφέρει η ΑΗΚ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιδιόρθωση των ζημιών προβλέπεται να επιτευχθεί στις 19.00.

Σε ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφέρεται επίσης πως «τα κομμένα καλώδια φέρουν ηλεκτρισμό γι’ αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένοι άνθρωποι της ΑΗΚ που φέρουν όλο των απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας μπορούν να πλησιάσουν» και τονίζει ότι «απαγορεύεται να πλησιάσει οποιοδήποτε άλλο άτομο καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας». 

Λόγω του ανεμοστρόβιλου, προστίθεται, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Γερμασόγειας, Μουτταγιάκα, Φοινικάρια, Ακρούντα, μέρος Αγίου Αθανασίου και μέρος Παρεκκλησιάς, σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι της ΑΗΚ από τη πρώτη στιγμή βρίσκονται στους χώρους που έχουν επηρεαστεί και ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών κατόρθωσαν μέχρι τις 9.30 το πρωί της Τετάρτης να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση με εναλλακτική τροφοδοσία από άλλους υποσταθμούς». 

Στην περιοχή, συνεχίζει η ανακοίνωση, παραμένουν και εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την αντικατάσταση του καταστρεμένου εξοπλισμού και επιδιόρθωση των ζημιών οι αρμόδιοι λειτουργοί της ΑΗΚ, προσθέτοντας  ότι λόγω των εκτεταμένων ζημιών η αποκατάσταση γίνεται σταδιακά, επομένως οι κάτοικοι των περιοχών Πανιώτη και Γερμασόγειας θα πρέπει να θεωρούν ότι οι ηλεκτρικές τους συσκευές είναι υπό τάση, δηλαδή ότι έχουν ρεύμα.

Εξηγεί ακόμα ότι το πιο πάνω αφορά τα υποστατικά και εγκαταστάσεις τα οποία υπέστησαν ζημιές λόγω του ανεμοστροβίλου.