Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την τρίτη φάση του σχεδίου επιχορήγησης για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, το ύψους της οποίας ανέρχεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη φάση αφορά σε συνολικά 5,394 αιτήσεις.

«Περιλαμβάνει την χρηματοδότηση αμιγώς ηλεκτρικών δηλαδή οχημάτων τα οποία οι εκπομπές καυσαερίων και ρύπων είναι 0% και επιχορηγεί επίσης και την απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση οχημάτων με χαμηλά επίπεδα ρύπων», ανέφερε ο Υπουργός.

Στο νέο αναβαθμισμένο σχέδιο περιλαμβάνονται συνολικά εφτά κατηγορίες για αγορά καινούργιου οχήματος ή για απόσυρση και αγορά.   

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα ιδιωτικά οχήματα, με το ύψος της χορηγίας να ανέρχεται στις 7.500 ευρώ για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούργιο όχημα χαμηλών εκπομπών ρύπων ή στις 9.000 ευρώ για αγορά οχήματος μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Σε αυτή τη φάση έχει ενταχθεί και η κατηγορία αγοράς μεταχειρισμένου οχήματος με μηδενικούς ρύπους με το ύψος να ανέρχεται στις 9.000 ευρώ. 

«Εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους. Διότι έχει ένα κόστος πιο ψηλά από το κανονικό αυτοκίνητο και αυτό είναι αποτρεπτικό στοιχείο», εξήγησε ο κ. Βαφεάδης.

Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται τα ταξί, με το ύψος της χορηγίας για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούργιο όχημα χαμηλών εκπομπών ρύπων να ανέρχεται στις 12.000 ευρώ, και στις 20.000 ευρώ για καινούργιο ταξί με μηδενικούς ρύπους. 

Στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία κατατάσσονται τα αναπηρικά οχήματα και αυτά των πολύτεκνων οικογενειών.  

Η επιχορήγηση σε αυτές τις κατηγορίες ανεβαίνει στις 15.000 ευρώ για απόσυρση και αντικατάσταση και στις 20.000 ευρώ για αγορά καινούργιου οχήματος.

Φέτος δίνεται και επιχορήγηση για αγορά μικρού λεωφορείου, μοτοσυκλετών και ποδηλάτων

Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.